Uusi Suomi 17.12.2015 18:46 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Joulutähti juuttui ruotsalaisten kurkkuun

Pekka Pihlanto

Ruotsalaiset ovat irvailleet suomalaisten joulunvietolle. Saunalle, laatikoille, hautausmaalla käynneille, murheellisille joululauluille ja joulurauhan julistukselle. Ja kaiken huippuna natsitorttu – siis vanha kunnon joulutähti, jossa ruotsalaisen koulittu silmä näkee hakaristin!

Onhan ruotsalaisten heissan, heissan trallalalla laa -tyylinen Solsidan-joulu snapseineen hilpeä rilluttelujuhla, mutta natsihaamun näkeminen viattomassa joulutähdessä on jo huumorin huippu. Samanlaista hysteriaa on Suomessa koettu neuvostoaikoina, jolloin neuvostovastaisuutta vainuttiin sieraimet väristen.

Kukaan suomalainen tuskin näkee joulutähdessä kaikuja marssivista natsisaappaista, mutta historia on historiaa ja se on meillä sellaiseksi jäänytkin. Jos kuitenkin halutaan raottaa historiankirjaa, niin saksalaisista oli apua maamme itsenäisyyden puolustamisessa sotilasavun muodossa. Kysymyksessä oli kieltämättä sopimus perkeleen kanssa, mutta se oli ainoa mahdollisuus taisteltaessa epätoivoisesti toista samanlaista vastaan.

Ruotsalaisten meille antama apu sodassa oli enemmänkin villasukkatasolla. Vapaaehtoisia joukkoja sieltä kyllä tuli, ja lapsia otettiin turvaan, mutta järeämpi aseistus jouduttiin pyytämään Saksalta. Eikä ole myöhemminkään länsinaapurilta tukea tullut – hyviä neuvoja kylläkin. Tack ska ni ha!

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151217 (20151217) o Kotisivu o Webmaster