Uusi Suomi 28.11.2015 20:50 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Edustaako rikokseen syyllistynyt omaa kansallista ryhmäänsä?

Pekka Pihlanto

Varsinkin silloin kun johonkin erityisen huomion kohteena olevaan kansanryhmään kuuluva syyllistyy rikokseen, helposti koko ryhmä syyllistetään. Esimerkkiä ei tarvitse kaukaa hakea. Tämän ilmiön torjumiseksi kerrotaan, että kaikki ryhmään kuuluvat eivät ole rikollisia. Eivät tietenkään, mutta syyllistämisilmiö on silti olemassa ja vaikuttaa.

Suomalaisille on pitkään tähdennetty, että ulkomailla matkustellessamme edustamme omaa kansaamme, joten meidän on käyttäydyttävä mallikelpoisesti. Urheilussa ja muussa kulttuurissa kilvoittelevat kansalaisemme edustavat aivan selvästi suomalaisia. Jokainen suomalainen tuntee olevansa osallinen suomalaisen saamasta kultamitalista tai viisuvoitosta ja on siitä ylpeä. Kun suomalaiset hiihtäjät ovat voitokkaita, olemme hiihtäjäkansaa.

Tämä positiivisissa yhteyksissä harmiton yleistäminen toimii siis tahtomattamme myös ikävissä tilanteissa. Ruotsi ei ole aina ollut niin puhdas pulmunen ihmisoikeusasioissa kuin se nykyisin antaa ymmärtää olevansa. Kun suomalaisten muuttoaalto Ruotsiin oli aikoinaan voimakkaimmillaan, raportoitiin sikäläisissä lehdissä jatkuvasti suomalaisten rötöksistä otsikoiden osoittelevasti "en finne igen". Sitä eivät paheksuneet muut kuin suomalaiset.

Nyt kun hallitsematon maahanmuutto on erityisesti huomion kohteena, maahanmuuttajien tekemisiin suhtaudutaan erityisellä valppaudella. Maahanmuuttokriittiset haluavat nyt osoittaa olleensa oikeassa: "mitä minä sanoin!". Maahanmuuttomyönteiset ovat puolestaan koettaneet löytää tapahtumista lieventäviä asianhaaroja ja korostaneet myös kantasuomalaisten tekevän rikoksia.

Viranomaiset ja media ovat näihin päiviin saakka yrittäneet vaieta turvapaikanhakijoiden tekemistä rötöksistä – kunnes ovat havainneet, että tämä ei ole oikea linja, sillä se ruokkii huhuja, ja nostaa esiin mielialaa, että maan kansalaisten etuja ei oteta riittävästi huomioon.

Miten eri osapuolten olisi nyt tehtävä? Totuuden salaaminen ei palvele kenenkään etua, eikä myöskään tapahtuneiden rikosten paisuttelu. Ei ole myöskään kenenkään suomalaisen tai Suomessa oleskelevan etu, jos eri väestöryhmien välille muodostuu yhä kasvavia jännitteitä. Tämä tie avaa pelottavia näkymiä.

Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien omakin etu vaatii, että heidän joukossaan esiintyvä rikollisuus ehkäistään. Hyvin tehokasta ennalta ehkäisevää toimintaa voinevatkin suorittaa juuri maahanmuuttajat itse, tähdentämällä nuhteettoman käyttäytymisen suurta merkitystä nuorisolleen.

Myös viranomaisten on syytä tehostaa entisestään valistustoimintaansa ja kertoa turvapaikanhakijoille, että suomalaiset eivät hyväksy näin kiittämätöntä käyttäytymistä niiltä, joille maa on tarjonnut turvaa. Myöskin rangaistusten on oltavan riittävän tuntuvia, vaikuttaakseen ennalta ehkäisevästi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151130 (20151130) o Kotisivu o Webmaster