Uusi Suomi 14.11.2015 20:58 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
EU:ssa ei ole tajuttu vahvojakaan signaaleja

Pekka Pihlanto

Yhä pahemmaksi muodostunut pakolaistulva ja nyt vielä Pariisin terrori-isku osoittavat, että EU-poliitikot ja -viranomaiset ovat aivan ulkona todellisuudesta. Strategisessa suunnittelussa puhutaan heikoista signaaleista, joiden perusteella yrityksen pitäisi kyetä ennakoimaan ja varautumaan tuleviin merkittäviin muutoksiin.

Heikot signaalit ovat nimensä mukaisesti lähes huomaamattomia oireita, joiden perusteella pitäisi kyetä kuvittelemaan niitä kehityskulkuja, jotka saattavat aikaa myöden johtaa suuriin muutoksiin ja jopa mullistuksiin. Se vaatii luovaa mielikuvitusta ja älyä. Hyväuskoisuus ja luottavaisuus ovat myrkkyä tällaiselle toiminnalle.

Pakolaisvirrat kriisialueilta ovat kasvaneet tasaista tahtia, mutta tähän mennessä ei ole tehty oikeastaan muuta kuin reagoitu kulloinkin sen hetkiseen tilanteeseen ottamalla apua tarvitsevat – ja samalla muutkin joukkoon soluttautuneet – vastaan parhaalla mahdollisella tavalla. Vapaan liikkuvuuden periaate on ollut edelleen loukkaamaton. Korkeintaan on ennakoitu tulevaisuutta sanomalla, että saamme tottua yhä suurempiin tulijamääriin.

Moni kansalainen on pitänyt jo pitkään ilmiön pahenemista varsin vahvana signaalina siitä, että jotakin todella tehokasta pitäisi tehdä pakolaistulvan hillitsemiseksi lähtömaissa ja EU:n rajoilla. On nähty mahdottomaksi sijoittaa miljoonia maahanmuuttajia EU-maihin järkyttämättä näiden yhteiskuntien perusteita ja taloutta. Mitä useammalle löytyy paikka, vaikka vain kuljetuskonteista, sitä enemmän on tulossa.

Vasta nyt Ruotsi ja eräät muutkin EU-maat ovat lievästi havahtuneet aloittamaan rajatarkastukset ja ryhtyneet muihinkin toimenpiteisiin. Suomessa on kuitenkin kaikki edelleen hyvin, ei huolia.

Nyt koko EU:ssa aletaan kuitenkin olla jo jälkijunassa. Lienee turha toivoa, että EU:ssa kyettäisiin arvioimaan tilanne realistisesti, ja tehtäisiin oikeat, vaikka kipeätkin johtopäätökset. Pakolaistulva on pakko saada hallintaan, vaikka silloin jouduttaisiin tinkimään joistakin pyhistä EU-periaatteista.

Pariisin terrori-iskujen merkitystä ei pidä missään tapauksessa liioitella, eikä niistä panikoitua, mutta on syytä varautua siihen, että jos tehokkaisiin toimenpiteisiin ei pakolaistulvan hallinnassa ryhdytä, saamme varautua vastaaviin ja tuhoisampiinkin iskuihin muissakin EU-maissa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151115 (20151115) o Kotisivu o Webmaster