Vakka-Suomen Sanomat 3.11.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Perustulo on huono idea

Perustulo on sosiaaliturvan malli, jossa kaikille kansalaisille maksetaan säännöllisesti ja ilman ehtoja rahaa toimeentuloa varten. Perustulo korvaa tarveharkintaisen sosiaaliturvan kokonaan tai osittain. Se on vastikkeetonta ja verotonta, eikä sen määrä vähene tulojen noustessa.

Perustulo tuntuu olevan nyt myötätuulessa: hallitus on järjestänyt rajoitetun perustulokokeilun, ja moni kannattaa ajatusta. Voidaan tosin kysyä, voiko tällaisella kokeilulla todistaa yhtään mitään.

Jo periaatteessa rahan vastikkeeton jakaminen ilman harkintaa sisältää huonon opetuksen: raha ei kasva puissa. Jos vastikkeettomaan rahanjakoon tottuu, menettää taidon elää rahataloudessa, jossa sentään edelleen olemme. Hyvätuloisille jaettu perustuloraha menee täysin hukkaan.

Perustulon etuna esitetään muun muassa se, että Kelan virkailijoiden määrää voidaan merkittävästi vähentää, kun rahanjako on automatiikkaa. Säästö voi kuitenkin jäädä pieneksi, koska tarveharkintaa tarvitaan edelleen: perustulo ei voi koskaan olla niin suuri, että erilaisissa tilanteissa elävät ihmiset tulevat pelkästään sillä toimeen.

Perustulo ei välttämättä kannusta hankkimaan lisätuloja, vaikka ne eivät vaikuta mitään perustulon määrään. Ilmainen raha voi passivoida vaatimattomaan elintasoon tyytyvät ihmiset niin, että he menettävät työkykynsä ja -halunsa kokonaan.

Eräs perustulon merkittävä haitta on se, että se ei liene käytössä missään muualla, ei ainakaan EU:ssa. Siinäpä olisikin lähtömerkki uusille kansainvaelluksille kohti ihmemaa Suomea, jossa raha tosiaan kasvaisi puissa – myös tulijoille. Sosiaalietuja on meillä jo tulkittu niin, että kuka tahansa maahan tuleva on oikeutettu saman tasoisiin tukiin kuin maan kansalaisetkin. Perustulo merkitsisi avointa maksuvelvoitetta veronmaksajilta ihmismäärälle, jonka suuruus on täysi arvoitus.

Idealismilla on paikkansa – se on ehkä hyvä renki joissakin asioissa, mutta kelvoton isäntä silloin kun tehdään koko kansakunnan talouteen merkittävästi ja kauaskantoisesti vaikuttavia päätöksiä. Tämä pitäisi tajuta valtakunnan hallituksessa. Kokeilu ei paljasta idean kaikkia heikkouksia.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151103 (20151103) o Kotisivu o Webmaster