Uusi Suomi 21.10.2015 14:21 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Meitä trollataan!

Pekka Pihlanto

Uuden Suomen lukijat ovat joutuneet tutustumaan trolleihin. Aina kun on tullut esille jotakin kielteistä Venäjästä, joku on kiiruhtanut olemaan eri mieltä. Myös sellaisia kannanottoja on katsottu trollien töiksi, joissa lietsotaan epäsopua ja epävarmuutta suomalaisten keskuuteen.

Aiheesta on ilmestynyt Saara Jantusen kirja Infosota. Siinä valotetaan ilmiötä perusteellisesti ja asetetaan se laajempiin yhteyksiin. Kyseessä on kirjan nimen mukaisesti sota, jossa käytetään hyväksi informaatiota tai pikemminkin disinformaatiota eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa. Trollien tukeman maan oloja parannellaan ja naapurimaan oloja saatetaan todellista huonompaan valoon.

Viime sotiemme jälkeisen neuvostoajan nähneille vastaavanlainen kampanjointi on tuttua: kotikommunistit ylistivät Neuvostoliiton oloja – kaikki oli siellä paremmin kuin meillä. Kansa oppi kuitenkin näkemään Neuvostoliiton matkoillaan ja tarkkailemalla venäläisiä turisteja, että maa oli kaikkea muuta kuin onnela. Tälle propagandalle lähinnä naurettiin – jos uskallettiin.

Samoin on paljolti nytkin: ainakin trollien tökeröimmät viestit lähinnä huvittavat. Trollauksessa on kuitenkin se vaara, että demokratiaan kuuluvia luonnollisia valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä saatetaan pitää trollauksena. Se, joka arvostelee esimerkiksi EU:n politiikkaa tai muuta yleisesti hyväksyttyä toimintaa, ei välttämättä eikä edes todennäköisesti ole Venäjän trolli.

Epäkohtia on voitava edelleen tuoda esiin, sillä muussa tapauksessa syyllistyisimme itse EU:n ja Suomen olojen trollimaiseen kaunisteluun. Meidän onkin saatava vapaasti olla eri mieltä tulematta leimatuksi trolliksi.

Vain totalitaarisessa valtiossa kaikki ovat samaa mieltä, eivät demokratiassa. Trollaajat eivät taida oikein itsekään uskoa sen valtion etevämmyyteen, jota täytyy pönkittää näin halveksittavin keinoin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151021 (20151021) o Kotisivu o Webmaster