Uusi Suomi 17.10.2015 09:14 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pätevyysvajetta EU:n johdossa

Pekka Pihlanto

Lähivuosien tapahtumat EU:ssa ja euroalueella ovat osoittaneet, että siellä kaivattaisiin nykyistä pätevämpiä ja päättäväisempiä päätöksentekijöitä. Yleisvaikutelma on se, että seurataan passiivisina tapahtumien kulkua: reagoidaan tapahtuneeseen – ja toistuvasti jälkijunassa. Aloitteellisuudesta ongelmien ennalta ehkäisemisessä tai ratkaisemisessa ei ole tietoakaan. Altavastaajan rooli on EU:n itselleen omaksuma osa.

Kun velkakriisistä on jotenkin päästy tilapäisesti eroon, on kompastuttu pakolaisongelmaan. Sen annettiin rauhassa laajentua täydeksi katastrofiksi. Mitään ei tehty. Tuijotettiin pyhään vapaan liikkumisen periaatteeseen, jota ei suinkaan ollut säädetty maailman kaikkia ihmisiä vaan EU-kansalaisia varten. Tätä sääntöä voitiin kyllä rikkoa laiminlyömällä pakolaisten rekisteröinti ensimmäisessä EU-maassa, johon tulijat saapuvat – ja sitten toisessa, ja niin edelleen.

Mutta rajavalvontaa ei voitu suorittaa, vaikka paperittomat olisi ollut mitä helpointa erottaa joukosta. Olisiko ollut suuri Schengenin tai Dublinin sopimuksen loukkaus, jos EU-kansalainen olisi joutunut kaivamaan passin taskustaan ja pitämään sitä ojennetussa kädessään pienen hetken? Varsinkin kun vaihtoehtona oli skandaalimainen hallitsematon kansainvaellus EU-maihin. Tämä osoittaa EU-päättäjiltä täydellistä suhteellisuuden tajun puutetta.

Vasta kun jäsenmaiden kansalaiset alkoivat tosissaan hermostua, ryhdyttiin varovasti pohtimaan mitä voitaisiin mahdollisesti tehdä – tätä voisi kutsua lähinnä vatuloinniksi tämänhetkiseen suomalaiskansalliseen hallitustapaan viitaten.

Ja mitä EU-päättäjät keksivät? Ryhdyttiin neuvottelemaan diktatorisesti hallittavan Turkin kanssa, joka pyörittää nyt EU-johtajia mielensä mukaan. Turkki vaatii viisumivapautta ja EU-jäsenyysneuvottelujen käynnistämistä hintana pakolaistulvaa rajoittavista toimenpiteistä.

EU tulee vielä olemaan suurissa vaikeuksissa Turkin kokoisen ja tapaisen valtion kanssa – varsinkin, jos se lipsahtaa joskus EU:n jäseneksi. Se ajaa häikäilemättömästi omaa etuaan, mihin EU-johtajat eivät pysty. EU on heikko jäsenvaltioiden eripuraisuuden, mutta myös EU-johtajien heikkojen poliittisten taitojen johdosta. Nyt olisivat hyvä päätöksentekotaito ja poliittinen äly tarpeen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151017 (20151017) o Kotisivu o Webmaster