Uusi Suomi 12.9.2015 09:56 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
"Solidaarinen" Ruotsi kuljettaa pakolaisia Suomeen

Pekka Pihlanto

Ruotsin rautatieyhtiö SJ on alkanut kuljettaa pakolaisia tarkistamatta henkilöllisyyspapereita ja jopa perimättä matkasta hintaa. Sisäministeri Petteri Orpon mukaan Suomesta on lähetetty kyselyjä asiasta sekä laajemmin siitä, miten Ruotsi voi toimia läpikulkumaana. Pakolaisia on virrannut erityisesti Tornion kautta Suomeen (Yle 10.9.).

Tässä nähdään Ruotsin solidaarisuus maatamme kohtaan. Ne jotka ovat haaveilleet puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa, voisivat tarkistaa kantaansa. Ruotsiin ei voi luottaa. Ruotsalaiset ovat aina ymmärtäneet oman etunsa niin taloudessa kuin maanpuolustuksessakin – ja Ruotsin etu ei ole yhteneväinen Suomen etujen kanssa.

Samaan tapaan tanskalaiset avustavat kaikin tavoin pakolaisia siirtymään Tanskasta Ruotsiin – ja Ruotsi siis heittää pallon eteenpäin. Mihin me sen syötämme? Kelpaisiko Venäjä seuraavaksi kohdemaaksi?

Nyt maamme hallituksen olisi ryhdistyttävä ja vaadittava matkustusasiakirjoja rajoilla, ja estettävä maahanpääsy laittomasti liikkeellä olevilta. Ruotsi on turvallinen maa, joten tulijoita ei jätettäisi hengenvaaraan eikä heitteille.

Viimeisimpien tietojen mukaan hallitus onkin jo ryhtynyt miettimään tiukennuksia maahantuloon. Esimerkiksi laivayhtiöiden tulee jatkossa tarkistaa lipunmyynnin yhteydessä Suomen maahantuloon tarvittavat asiakirjat samaan tapaan kuin lentoliikenteessä. Aktiiviseen keinovalikoimaan otetaan lisäksi Schengenin sisärajatarkastukset, mukaan lukien väliaikaiset pistotarkastukset (Iltalehti 12.9.).

Jo oli aikakin herätä!

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150912 (20150912) o Kotisivu o Webmaster