Hämeen Sanomat 22.8.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Oudot Talvivaarakäräjät

Talvivaaran ympäristötuhoista käydään kiistaa tuomioistuimessa. Toimitusjohtaja ja pari muuta johtohenkilöä ovat syytteessä ympäristönormien rikkomisesta. Puolustus esittää, että mitään sääntöjä ei ole rikottu. Jo alunperin maallikonkin silmissä epäilyttävät sakka-altaat olivat kuulemma viranomaisten hyväksymiä. Kaikki tapahtui siis ympäristöviranomaisten suostumuksella.

Jos näin oli, eikö myös viranomaisten pitäisi olla syytettyjen penkillä valvontavelvollisuutensa laiminlyönnin johdosta? Mutta Talvivaara oli silloin vahvassa nosteessa ja myös eräiden kansanedustajien suojeluksessa, joten viranomaisetkaan eivät halunneet nähdä sen toiminnassa mitään moitittavaa. Toihan se kaiken lisäksi kaivattuja työpaikkoja työttömyyden vaivaamille alueille.

Syntyneet vahingot ovat kuitenkin median tiedoista ja yksittäisten maan- ja vedenomistajien kertomuksista päätellen selviä: vesistöjä on pilattu laajoilta alueilta. Herääkin kysymys, eikö olisi ollut syytä hakea vahingonkorvauksia? Nyt syyttäjät vaativat syytetyiltä ympäristösäännösten rikkomisen johdosta saavutettua rikoshyötyä palautettavaksi valtiolle. Mikä muuten lienee palkkajohtajien saama hyöty tästä rikokseksi arvioidusta toiminnasta? Johtajat puolestaan väittävät, että kyseessä oli jonkinlainen virhearvio ja vahinko, eikä rikos ollenkaan.

Oudolta tuntuu, että syytettyinä istuvat vain johtajat – itsensä edustajina, eikä Talvivaara-yhtiö. Yrityshän on oikeushenkilö, joka voitaisiin haastaa oikeuteen vastaamaan sen toiminnan aiheuttamista vahingoista. Olisiko kuvio tässä se, että säästetään yhtiö mahdollisilta jättikorvauksilta ja näin varmistetaan sen toiminnan jatkuminen? Valtio joutuu joka tapauksessa siivoamaan jäljet ja työ tulisi paljon kalliimmaksi, jos kaivosyhtiö olisi konkurssissa.

Pekka Pihlanto

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150824 (20150824) o Kotisivu o Webmaster