Uusi Suomi 17.8.2015 16:53 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Takinkääntö: Eikö hallituksessa voida äänestää?

Pekka Pihlanto

Media hiillostaa perussuomalaisia ja puheenjohtaja Timo Soinia siitä, että puolue vastusti ennen hallitukseen menoaan Kreikan tukemista, mutta hallituksessa äänesti uuden tukipaketin hyväksymisen puolesta. Tätä pidetään syystäkin takin kääntämisenä ja äänestäjien pettämisenä. Selitykseksi ei oikein kelpaa se, että vaikka perussuomalaiset olisivat äänestäneet vastaan, tukipakettia ei olisi kuitenkaan voitu estää.

Jos seurauksena vastaan äänestämisestä olisi ollut ero hallituksesta, se ei olisi ollut perussuomalaisten oman politiikan kannalta viisasta. Voihan hallituksessa edistää muita puolueelle tärkeitä asioita, toisin kuin oppositiossa, missä voi vain puhua, mutta mitään ei tapahdu.

Herää kuitenkin kysymys, miksei Suomen hallituksessa voida äänestää? Äänestäminenhän on demokraattisessa yhteiskunnassa luonnollinen tapa ratkaista erimielisyydet: enemmistön kanta voittaa, ja pulinat pois. Hallituksen tekemä ennakkopäätös, jonka mukaan tärkeistä asioista ei äänestetä, vaan hallitus on yksimielinen, kuulostaa siis demokratian periaatteiden vastaiselta, sillä se rajoittaa vapaata mielipiteenmuodostusta. Se se vaikuttaa enemmänkin diktatuurilta.

Olisi siis ollut kohtuullista, että perussuomalaiset olisivat saaneet äänestää oman vakaumuksensa mukaisesti. Silti Kreikan lainapaketti olisi hyväksytty ja Juha Sipilä ja Alexander Stubb olisivat saaneet tahtonsa läpi. Tietenkin perussuomalaiset olisivat saaneet propagandavoiton keskustan ja kokoomuksen kustannuksella, mutta mitä sitten: nehän halusivat tukea Kreikkaa, koska Stubbin lausuman mukaan "tukipaketin epääminen tulisi vielä kalliimmaksi".

Onko pääministerillä siis valta päättää, että jokin asia on niin tärkeä, että puolue, joka ei sitä tue, joutuu jättämään hallituksen? EU:ssa on nähty tällaista pakotettua yksimielisyyttä. Ja tietenkin Kiinassa ja aikoinaan Neuvostoliitossa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150818 (20150818) o Kotisivu o Webmaster