Uusi Suomi 21.5.2015 10:35 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi taloutemme on kuralla?

Pekka Pihlanto

Vielä muutama vuosi sitten Suomi oli EU:n mallioppilas, jolla oli varaa kovistella ylivelkaantunutta Kreikkaa. Nyt taloutemme mataa alamaissa ja velkataakkamme sekä budjettivajeemme ovat saattaneet meidät Euroopan komission silmätikuksi.

Miksi jouduimme tälle tielle? Kataisen ja Stubbin hallitukset hukkasivat etsikkoaikansa – ja ehkä joukkoon voidaan lukea myös joitakin näiden edeltäjiä. Oltiin toiveikkaita ja odotettiin talouskasvun alkamista, mutta sitä ei tullutkaan. Velkataakka kasvoi koko ajan. Hallituksille elämä oli "fantastista".

Kaikkien epäsuotuisten ulkoisten muutosten lisäksi meitä vaivaa johtajuus- tai itse asiassa johtajaongelma. Pääministerit ja muut ministerit eivät ole olleet riittävän kyvykkäitä tehtäviinsä – jotakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Liian monet ministerit ovat olleet nuoria ja kokemattomia.

Eräs syy tähän on meillä vallitseva ministerien valintatapa. Pääministeriksi nousee suurimman puolueen puheenjohtaja. Samoin muiden puolueiden ministerien joukossa on itseoikeutetusti puolueen puheenjohtaja. Hallituspuolueissa halutaan välttää kaksipäistä johtoa eli (pää-)ministerin ja hallituksen ulkopuolisen puheenjohtajan välistä valtataistelua. Tietysti puoluejohtajien kunnianhimo on tässä keskeisin tekijä.

Äänestäjät ja puolue-elinten edustajat eivät juurikaan näytä ajattelevan ministeriominaisuuksia äänestäessään kansanedustaja- ja puolueen puheenjohtajaehdokasta. Puheenjohtajaehdokkaat ovat puoluekoneistossa edenneitä ja ansioituneita. Tässä prosessissa pärjätäkseen tarvitsee aivan eri ominaisuuksia kuin hallitusta johdettaessa: puoluepelin ja oman edunvalvonnan taitoja.

Käytäntö onkin osoittanut melko vakuuttavasti, että tässä myllyssä ei tehdä osaavia ministereitä. Näin ministeriksi valikoituvilla ei useinkaan ole minkäänlaista käytännön työelämän kokemusta eikä minkään yhteiskunnallisen sektorin asiantuntemusta – paitsi politiikan.

Niinpä ministereiksi päätyvät astuvat melko outoon maailmaan. Oppimiseen käytettävissä oleva aika on kovin lyhyt. Rutiinit tietysti opitaan, mutta heikkoa tietopohjaa valtakunnallisista asioista on mahdoton korjata.

Oppirahat maksaa kansalainen ja veronmaksaja.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150522 (20150522) o Kotisivu o Webmaster