Acatiimi no 4, 8.5.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Taas ollaan yliopistojen kimpussa

Viime aikoina eri tahoilla on osoitettu suurta harrastusta yliopistolaitoksen uudelleen organisointiin, vaikka vuoden 2010 yliopistolain aiheuttamien mullistusten jäljiltä pöly ei ole vielä kunnolla laskeutunut. Tyypillistä on, että poliitikot ja ministeriön virkamiehet kiittelevät uutta lakia, mutta yliopistojen henkilökunta kokee sen epäonnistuneeksi.

Erityisesti talouselämän edustajat ovat esiintyneet aktiivisesti yliopistojen "parantelussa", joskaan asiantuntemuksesta ei heidän kohdallaan voikaan puhua. Pikemminkin on kyse yksioikoisesta oman edun tavoittelusta. Talouselämän kellokkaat näkevät yliopistoissa välineen taloudellisesta lamasta pääsemiseen pitkällä tähtäyksellä. Hyvä ajatus, mutta se ei tule onnistumaan heidän resepteillään, jotka koostuvat supistuksista, lakkautuksista ja jo nyt haitalliseksi havaitun tulosmittausrumban jatkamisesta ja tehostamisesta. Yliopistoissa eivät irtisanomiset tuota markkina-arvon nousua kuten pörssiyhtiöissä. Yliopistoissa työ on paljon pitkäjänteisempää kuin liikeyrityksissä.

Esitetyissä ehdotuksissa yliopistojen muutossuunnitelmiin on kytketty myös ammattikorkeakoululaitos. On tarjottu erilaisia yhteistyö- ja työnjakoideoita. Yliopistojen kannalta ne vaikuttavat yleensä epärealistisilta ottaen huomioon näiden instituutioiden erilaiset tavoitteet ja tarkoitukset. Teoria ja käytäntö ovat niissä liian etäällä toisistaan. Lisäongelmana on huomattava laadullinen tasoero instituutioiden välillä. Ehdotetun syvyinen yhteistyö merkitsisikin yliopistojen kannalta selvää tason laskua. Ammattikorkeakoulut voisivat tästä hyötyä, mutta siis yliopistojen kustannuksella.

Näyttääkin siltä, että ehdotetun yhteistyön eräänä motiivina olisi ainakin virkamiesten ja poliitikkojen taholla epäonnistuneen ammattikorkeakouluprojektin pönkittäminen ja tekohengitys. Niitä perustettiin aivan liikaa, ja niiden taso on varsin heikko sekä valmistumisprosentit alhaisia. Päättäjien on vaikea tunnustaa virheitään, niiden korjaamisesta puhumattakaan. Ammattikorkeakoululaitoksen laadun kohottaminen omintakeisesti on vaikeaa, ei vähiten poliittisesti. Helpompaa olisi ontuvan taluttaminen yliopistojen avulla.

Uuden hallituksen tulisi torjua yliopistolaitoksen heikentämiseen johtavat suunnitelmat, joita ajetaan hyvältä kuulostavien yhteistyöhankkeiden savuverhon suojissa. Ne ovat todellisuudessa kestämättömällä pohjalla, sillä ne aiheuttaisivat korvaamattomia vahinkoja maan tieteelliselle tutkimukselle ja siihen perustuvalle opetukselle.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150508 (20150508) o Kotisivu o Webmaster