Uusi Suomi 4.5.2015 17:05 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Perussuomalaiset vaikeassa raossa

Pekka Pihlanto

Hallitustunnustelujen ollessa nyt kuumimmillaan kansalaisia kiinnostaa monikin asia. Pääseekö kokoomus vai sosialidemokraatit hallitukseen – tai mahdollisesti molemmat? Miten käy ikuisen hallituspuolueen RKP:n, jne? Kaikki nämä puolueet tuntuvat halukkailta hallitusvastuuseen ilman tiukkoja ennakkoehtoja. Erityisen hankalassa raossa näyttää olevan perussuomalaiset.

Hallituksen muodostaja Juha Sipilä ehti jo pettyä vastauksista, jotka Timo Soini antoi hänen esittämiinsä kysymyksiin. Ne eivät kuulemma vastanneet sitä, mistä oli etukäteen kahden kesken sovittu. Eräs selitys tähän saattaa olla, että Soini joutui vetämään lupauksensa takaisin puolue-elimen oltua eri mieltä.

Hankalimmat asiat perussuomalaisten hallitustien edessä näyttävät olevan maahanmuutto ja suhtautuminen Euroopan unioniin. Perussuomalaiset joutuu harkitsemaan hyvin huolellisesti, miten pitkälle se on valmis tinkimään suhteellisen hyvään vaalitulokseen johtaneista tavoitteistaan.

Tämä erityistilanne johtuu ensinnäkin siitä, että Soinin puolueen linja poikkeaa suuresti muiden puolueiden linjasta. Maahanmuutto ja EU ovat monelle puolueelle suorastaan tabuja. Toinen syy on perussuomalaisten epäedullinen asema mediakentässä. Juuri paljolti näiden erityistavoitteidensa ja lisäksi puolueen äärilaidan ylilyöntien johdosta perussuomalaiset on mediassa leimattu lähes hylkiöiksi.

Soini tietää, että jos hän tinkii oleellisesti puolueensa vaaliohjelmasta, media repäisee vaatteensa tästä takinkäännöksestä raportoidessaan. Samoin puolueen äärilaita saattaa pillastua, ja ehkä puolueen hajoaminenkin on mahdollinen. Jos taas Soini pysyy tiukkana tavoitteiden takana, puolueen hallitustie nousee pystyyn – kuten kävi viimeksikin. Samoin kuin silloin, nytkin alkaisi ankara mediaröykytys hallitusvastuun pakoilusta. Näin siitä huolimatta, että syy neuvottelujen raukeamiseen on yleensä kummassakin osapuolessa.

On sanottu, että perussuomalaiset eivät kestä enää uutta oppositiokautta, mutta toisaalta perussuomalaisten kaltainen protestipuolue ei todennäköisesti kestäisi myöskään viestinsä merkittävää vesittämistä. Suo siellä, vetelä täällä. Veikkaan, että Timo Soini ja kumppanit joutuvatkin valitsemaan opposition, sillä myöskään hallituskumppaniehdokkaat eivät voi tehdä perussuomalaisille riittäviä myönnytyksiä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150504 (20150504) o Kotisivu o Webmaster