Vakka-Suomen Sanomat 23.4.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Suomalaista hyväuskoisuutta

Tuon tuostakin kuulee viranomaisten ja poliitikkojen näkemyksiä, joista voi päätellä näiden olevan luvattoman hyväuskoisia – jos halutaan välttää sanaa naiivi. Usein on kysymys turvallisuuspolitiikasta. Viimeisin tapaus koskee ulkomaalaisten Suomessa tekemiä kiinteistökauppoja.

Nämä kiinteistöt sijaitsevat huolestuttavan usein lähellä sotilaallisesti arkoja kohteita. Viranomaisilla ei ole keinoja, eikä kaiketi haluakaan puuttua näihin. Poikkeuksellista tässä esimerkissä on se, että puolustusministeri Carl Haglund esiintyi siinä ryhdikkäästi. Hänen mukaansa viranomaisilla tulee olla valtuudet puuttua ulkomaalaisten maakauppoihin silloin, kun on kysymys yhteiskunnalle strategisesti merkittävästä kohteesta. Ukrainan tilanne on Haglundin mielestä muuttanut turvallisuuspoliittista ympäristöämme.

Lakivaliokunta hylkäsi viime vuonna lakialoitteen, jolla haluttiin rajoittaa venäläisten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöjä Suomesta. Kuulostaa suomettumiselta tai tyhmyydeltä. Kumpi lienee pahempi? Venäjän ei pitäisi rajoituksesta loukkaantua, sillä suomalaisilla ei ole mahdollisuutta ostaa kiinteistöjä Venäjältä.

Pääesikunnan turvallisuussektorin johtaja suhtautuu asiaan varsin kevytmielisesti. Hän katsoo, että olisi parempi rakentaa esimerkiksi varikkojen suojaus niin, että ei ole väliä, kuka lähistöllä olevan tontin omistaa. Kaiketi olisi vielä parempi, jos varikon lähellä ei olisi vieraan vallan edustajaa – vierailla valtioilla kun on tapana harjoitta tiedustelua varsinkin naapurimaissa. Mutta tällaista lintukototunnelmaa viestitetään pääesikunnasta. "Herra maata varjelkoon", runoili Runeberg.

Meillä jokin aika sitten säädetty kaksoiskansalaisuus on sekin vähemmän harkittu toimenpide. Se tarjoaa vieraalle valtiolle mahdollisuuden puuttua maassamme asuvien kansalaistensa asioihin ja sitä kautta painostaa maatamme. Mitä olemme saaneet vastineeksi tästä hyvän tahdon eleestä? Esimerkiksi lastenhoitokiistoja.

Ja edelleen: hyväuskoinen naiivius poisti meiltä muutama vuosi sitten puhtaasti puolustukselliset jalkaväkimiinat. Ei taitaisi onnistua enää nykyisen presidentin aikana. Samaa linjaa edusti maamme Nato-kanta silloin, kun ovi oli vielä selvästi raollaan.

Hyväuskoisuus taitaa olla suomalaiskansallinen perinne. Talvisotaan osa miehistä meni siviilikamppeissa. Kokardi sentään sisältyi malli Cajanderiin.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150423 (20150423) o Kotisivu o Webmaster