Uusi Suomi 15.4.2015 19:28 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Venäjän ystävä historioitsijana

Pekka Pihlanto

Kansanedustaja ja kirjailija Jörn Donner on kiinnittänyt huomiota professori emeritus Matti Klingen saamaan venäläiseen kunniamerkkiin. Tunnetusti Klinge pitääkin kunniamerkeistä ja muodollisuuksista. Donner päivittelee tapahtunutta sanaparilla "absurdiuksien absurdius". Ikään kuin selitykseksi hän toteaa, että Klinge onkin Venäjän ystävä.

Tämä mieltymys näkyy myös Klingen päiväkirjoista. Hän ymmärtää täysin Venäjän "legitiimit turvallisuustarpeet", jotka horjuttavat naapurimaiden turvallisuutta. Vaikuttaa siltä, että Klingen mielestä Suomen aika suuriruhtinaskuntana oli maallemme parasta aikaa.

Klingen maailmankuvassa Yhdysvallat ja Nato ovat pahimpia peikkoja – ja samalla koko anglosaksinen kulttuuri. Ranska ja Pariisi ovat sen sijaan hienoja asioita. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja keppihevosensa, ei siinä mitään.

Joku voisi kuitenkin ihmetellä, miten historioitsijalla voi olla niin selkeät ja yksipuoliset mieltymyksensä ja antipatiansa. Historiankirjoitus on käytetyistä dokumenteista huolimatta pitkälti tulkintaa. Jos tutkija antaa ennakkokäsitystensä ja mielipiteidensä laukata vapaasti, ne värittävät hänen tulkintaansa.

Voiko siis tutkija panna mieltymyksensä naftaliiniin silloin kun hän kirjoittaa tutkimustekstiä? Rohkenen epäillä. Ainakin se on vaikeaa, sillä ihmisen mieli ja hänen maailmankuvansa ovat tietovarastoja, joissa eritasoiset tiedot, tunteet ja näkemykset vellovat toisiinsa sekoittuneina. Ne eivät ole siististi omissa lokeroissaan, joista voitaisiin poimia tarpeen mukaa niin sanottu objektiivinen tieto tutkimuksen tarpeisiin – vaikka tutkija näin kuvittelisikin.

Tutkimusprosessin kaikissa vaiheissa pelaa tutkijan subjektiivinen harkinta aina tutkimusongelman valinnasta alkaen. Tosiasioita valitaan tutkimukseen ja tulkitaan harkintaan nojautuen, jne. Kunniamerkki lienee eräs todistus siitä, että sen saaja on tehnyt oikeat tulkinnat.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150415 (20150415) o Kotisivu o Webmaster