Uusi Suomi 7.4.2015 08:42 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yrittäjyyskasvatusta jo päiväkodeissa?

Pekka Pihlanto

Viime aikoina on alkanut näkyä ehdotuksia, joiden mukaan yrittäjyyskasvatusta pitäisi antaa jo päiväkodeissa ja peruskoulun ala-asteelta lähtien. Talouden perusasioita ja oman talouden hallintaa voisi kyllä hyvin opettaa jo peruskouluissa, mutta jos lapsille aletaan tarjota yrittäjämäistä ajattelua joudutaan helposti hakoteille.

Näin varsinkin, jos tämä tapahtuisi nykyisen häikäilemättömän markkina-ajattelun merkeissä – juuri sen, jota saamme kiittää finanssikriisistä ja nykyajan talouden epävakaudesta. Mikäli tällaisesta opetuksesta puuttuisi yrityseettinen painotus – kuten hyvin todennäköistä olisi – lapsista pyrittäisiin tekemään yksipuolisia voitontavoittelijoita. Tällaisia ahneuteen opetettuja liikemiehiä ja -naisia sekä markkinatalouden kritiikittömiä renkejäkö yhteiskuntamme kaipaisi?

Lapset tarvitsevat eettisiä ja inhimillisiä esikuvia. Voitontavoittelun he kyllä oppivat riittävässä määrin aikuisenakin. Yrittäjyys sinänsä on yhteiskunnan kannalta välttämätön ilmiö, ja siihen on panostettava, mutta me tarvitsemme lisää tervettä yrittäjyysajattelua, joka pohjautuu eettiseen perusajatukseen taloustoiminnan luonteesta. Sellaiseen, joka ei uhraa kaikkea ahneudelle ja voiton maksimoinnille. Sitä voitaisiin opettaa lapsillekin ainakin peruskoulusta alkaen.

Ennen nykyistä globaalia uusliberalistista toimintatapaa ajateltiin laajemmin: vanhat perheyhtiöt ja patruuna-johtajat ovat eräitä esimerkkejä tästä ajasta ja ajattelusta. Vaikka patruunojen aika on ohi, heidän ja vanhojen perheyritysten arvot ovat edelleen käypiä. Ne voisi tiivistää kohtuullisen voiton tavoitteluun ja henkilökunnasta huolehtimiseen – muutoinkin kuin juhlapuheissa. Vakaa kannattavuus pitkällä aikavälillä korvaa siinä mihin hintaan tahansa tavoiteltavat taloudelliset pikavoitot.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150407 (20150407) o Kotisivu o Webmaster