Uusi Suomi 29.3.2015 17:49 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mikä on yritysjohtajien panos laman torjunnassa?

Pekka Pihlanto

Suomen talouden alamäki on yleisesti pantu ylivelkaantumisen, liian suuren julkisen sektorin, korkean palkkatason ja muiden vastaavien syiden tilin. Helsingin Sanomissa (29.3.) filosofian tohtori Ilkka Reima nostaa kriittisesti esiin suomalaiset yritysjohtajat - ja myös julkisen sektorin päättäjät. Ovatko he tehtäviensä tasalla?

Hän luettelee esimerkkejä suurista virhepäätöksistä: olisiko metsäteollisuuden pitänyt sellukeiton sijaan keksiä jotakin muuta jo kymmenen vuotta sitten? Nokian kännykkäbisnes suli johdon epäonnistuneisiin kehitysarvioihin, ja Sonera upotti satoja miljoonia euroja Saksan umts -kauppoihin, ja niin edelleen.

Reima kysyy aiheellisesti, onko liike-elämällä, Elinkeinoelämän keskusliitolla, ammattiyhdistysliikkeellä ja maamme poliittisella eliitillä johtajuusongelma. Siltä tosiaan näyttää. Tyypillisesti elinkeinoelämä syyttää poliitikkoja virheistä ja ammattiyhdistysjohtajia ylimitoitetuista palkkaratkaisuista. Syytä on kyllä näissäkin, mutta olisiko myös talouselämän omat nurkat jääneet siivoamatta? EVA on kohdistanut kriittisen katseen jopa yliopistoihin ja alkanut organisoida niitä uuteen uskoon. Siitäkö välitöntä apua yrityksille? Järjestön tarmo kohdistuu aivan väärään suuntaan.

Yritysjohtajien omat ratkaisut vaikuttavat kovin mielikuvituksettomilta: irtisanomiset ja yritysten myynnit ulkomaille, ja jos ylimääräistä rahaa on, se jaetaan mieluummin omistajille kuin sijoitetaan yrityksen kehittämiseen.

Näyttääkin siltä, että yritysjohdossa vallitsee henkinen lama, jonka torjumisen sijasta alan järjestöt katsovat hyökkäyksen parhaaksi puolustukseksi. Yritysjohtajien olisi nyt otettava itseään niskasta kiinni ja ryhdistäydyttävä. Vai onko heillä vielä tarvetta kannustusbonuksiin, ennen kuin kehittämistyö alkaa maistua?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150329 (20150329) o Kotisivu o Webmaster