Vakka-Suomen Sanomat 10.2.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko arvostelu imelää jälkiviisautta

Kirjailija Veikko Huovinen tuli antaneeksi omia virheitään puolusteleville poliitikoille ja muillekin ihmisille liiankin mainion selityksen: "Jälkiviisaus on viisauden lajeista imelin." Tätä lausetta täydennetään nykyisin mieluusti toteamuksella, että ei nyt olla syyllisiä etsimässä. Toisin sanoen yritetään lyödä luu kurkkuun niille, jotka yrittävät jälkikäteen analysoida, tehtiinkö mahdollisesti virheitä. Kuitenkin vain päätöksiä kriittisesti arvioimalla voidaan menneestä oppia jotakin. Vaikeneminen tai päänsilittely vain siunaa virheet ja kannustaa uusiin.

Todellinen jälkiviisas kaiketi osoittelisi tehtyjä virheitä, vaikka olisi ehkä jopa itse osallistunut päätöksentekoon. Tai hänellä olisi ollut tilaisuus sanoa mielipiteensä etukäteen, mutta ei sitä tehnyt. Tällainen voi oikeutetusti tuntua päättäjistä "imelältä". Tosin tällainenkin jälkiarviointi voi olla hyödyllistä, varsinkin jos saman tyyppisiä päätöksiä tehdään myöhemminkin.

Silloin kun arvostelija on esittänyt oikeaksi osoittautuneen poikkeavan näkemyksensä ennen päätöstä, häntä ei tietenkään voida syyttää jälkiviisaaksi. Hänhän on ollut viisaampi kuin päättäjät – tai ainakin arvannut paremmin.

Pitäisikö jälkikäteen etsiä syyllisiä? Varsinkin politiikassa on tärkeää, että kansalaiset saavat tietää, ketkä ovat yhteisiä varoja tuhlanneet vääriksi osoittautuneilla päätöksillään ja laiminlyönneillään. Onhan yhteisiä asioita hoitavalla oltava vastuu, josta ei pidä voida kiemurrella eroon tekosyillä – vaikkapa viittaamalla jälkiviisauteen. Vaikka niin usein väitetään, syyllisten etsiminen ei yleensä merkitse myöskään ajojahtia, vaan vain päättäjän vastuun alleviivaamista.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150210 (20150210) o Kotisivu o Webmaster