Turun Sanomat 5.2.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yliopistolaitosta ravistellaan taas

Valtion tutkimus- ja innovaationeuvosto on suunnittelemassa yliopistolaitoksen kokonaisremonttia. Hanke on otsikoitu rakenteelliseksi kehittämiseksi, mutta kyseessä on vain valtionhallinnossa tyypillinen peitenimi. Rehellisempi nimitys olisi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kustannusten leikkaaminen.

On vasta viitisen vuotta siitä, kun yliopistolaitos pantiin uuteen uskoon yliopistolain uudistuksella. Uuden hankkeen taustalla vaanii tietenkin valtiontalouden katastrofaaliseksi käynyt tila. Valtion rahat eivät tahdo riittää enää mihinkään. Lisäksi haluttaneen pönkittää kompuroivaa amk -hanketta, joka romutti hyvin toimineen opistojärjestelmän.

Suunnitelmaan sisältyy yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintojen yhdistäminen. Se ei voi kuin heikentää yliopistojen tutkimuksen ja opetuksen tasoa. Amk:t kytkettäisiin yliopistojen kylkeen tarjoamaan "käytännön näkökulmaa" ja amk -tutkinnon suorittaneita jatko-opiskelijoita. Näiden kahden laitoksen tavoitteet ja laatutaso eroavat toisistaan niin täydellisesti, että hyötyjen saaminen yhdistämisestä on täyttä utopiaa. Amk:a ei pidä lähentää yliopistoihin yhtään nykyistä enempää, vaan suunnata se käytännön työelämän palvelemiseen kuten opistolaitos aikoinaan.

Opetus- ja viestintäministeri aikoo kuitenkin tilata selvityksen yliopistojen ja amk:jen yhdistämisestä. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, tilaustyön tekijät valitaan niin, että juuri haluttu tulos saavutetaan eli kyseessä on pelkkä muodollisuus. Totuttuun tapaan selvityksellä on kova kiire. Sen on valmistuttava vielä ennen eduskuntavaaleja. Täytyyhän ministerin saada vaalikentille kiiruhtaessaan uusi sulka hattuunsa.

Toinen julkisuuteen tullut idea tähtää tutkijoiden määrän vähentämiseen. Yliopistoja kannustettaisiin tähän määräämällä tutkijavoimien vähennykset rahoituksen ehdoksi. Näin yliopistot pakotettaisiin rahan voimalla heikentämään omaa kykyään tuottaa ja jakaa uutta tietoa, mikä on niiden tehtävän ydin. Idea on suunnilleen yhtä järjetön kuin jos yritys vähentäisi täystyöllistetyn myyntihenkilökuntansa määrää ja näin karsisi myyntitulojaan.

Yliopistoissa ei ole suinkaan liikaa tutkijoita vaan liian vähän. Sen sijan on aivan liikaa hallintobyrokratiaa. Tätä pitäisi vähentää tuntuvasti. Sen tulisi tapahtua suoraan, eikä yhdistämällä yliopistojen ja amk:jen hallintoa, mistä aiheutuisi vain sotkua, kun samassa hallintoyksikössä yritettäisiin käsitellä aivan eriluontoisten organisaatioiden asioita. Hallinnon karsiminen säästäisi rahaa, ja se vapauttaisi tutkijoita sekä opettajia hyödyttömistä hallintorutiineista.

Pelättävissä on, että näiden "kehittämishankkeiden" toteuttaminen vaatisi vielä uusia hallintohenkilöstön armeijoita. Näin yliopistojen eräs riesa hallintointensiivisyys vain lisääntyisi.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150205 (20150205) o Kotisivu o Webmaster