Uusi Suomi, 1.10.2014 16:52 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vika on johdossa, eikä missään muussa

Pekka Pihlanto

Tunnettu kuplettilaulaja riimitteli aikoinaan, että vika on johdossa, eikä missään muussa. Onko näin myös Suomen taloudellisen alamäen tapauksessa? Nimekkäät yritysjohtajat ovat viime aikoina tulleet julkisuuteen ja moittineet hallituksemme päättäjiä laman vain jatkuessa. Olisi pitänyt tehdä jämäköitä päätöksiä, leikata ja säästää sekä elvyttää oikealla tavalla. Yritysten veroja pitäisi alentaa sijoittajien riskinottokyvyn lisäämiseksi ja niin edelleen.

Nämä johtajat ovat puheissaan oikeassa – mutta vain osittain. Vaalien läheisyyden jäykistämät poliitikot ovat todellakin enimmäkseen tyytyneet suuriin puheisiin, mutta kyenneet tekemisen puolella vain joutavaan näpertelyyn.

Yritysjohtajat ovat oppineet kulujen leikkaamisen ja irtisanomisen taidon, kun heillä ei ole vastuuta työllisyydestä – vain osingoista. Osinkomarkkinavetoinen neljännesvuositalous on tehnyt yritysjohtajista lyhytnäköisiä ja ilmeisesti myös mielikuvituksettomia. Kun yrityksen osakkeiden kurssi nousee tai pysyy toivotulla tasolla, se riittää heille.

Yritysjohtajilla on lama-aikanakin tärkeä roolinsa. Heidän pitää kannustaa itseään ja henkilökuntaa innovoimaan, keksimään uusia tuotteita ja ratkaisuja, jotka saavat asiakkaiden hyväksynnän ja myynnin nousuun. Veroista valittaminen on säälittävää. Olisi siis keskityttävä itse toimintaan ja tuotteisiin. Voitto tulee sitten aikanaan, ja verottajan osuuden jälkeen siitä jää kyllä jaettavaa. Ei pidä olla liian ahne ja kärsimätön. Myös palkansaajat joutuvat pulittamaan leijonan osan palkastaan verottajalle.

Innovointi kuitenkin maksaa, ja tulokset näkyvät myöhemmin – monen johtajan suunnitteluhorisontin tuolla puolen. On helpompaa syyttää valtiovaltaa, kun menee huonosti. Miten se aina onkaan niin, että kun yrityksillä menee huonosti, syy on jossakin yrityksen ulkopuolella, mutta kun menee hyvin, johtajat kuittaavat bonukset hyvin tehdystä työstä?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20141002 (20141002) o Kotisivu o Webmaster