Uusi Suomi 20.9.2014 18:29 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hallituksen naiivi hyväuskoisuus ydinvoimalapäätöksessä

Pekka Pihlanto

Suomalaista politiikkaa ja osaa julkisesta keskustelusta leimaa nykyisin naiivi hyväuskoisuus. Tuorein esimerkki tästä on Fennovoiman ydinvoimalahankkeen hyväksyminen muuttuneessa tilanteessa. Nyt venäläisen Rosatomin osuus yhtiössä on 34 prosenttia. Ydinpolttoaine hankitaan ilmeisesti Venäjältä.

Suomen pyrkimys energiaomavaraisuuteen on tämän päätöksen valossa pelkkä vitsi. Suomi tarjoaa Venäjälle mahdollisuuden kampittaa maamme energiahuoltoa tarpeen tullen. Jo kolmasosan omistus yhtiössä tuo mahdollisuuden vaikuttaa tarvittaessa yhtiön toimintaan painostusmielessä. Ydinpolttoaineen toimituksiin voi tulla "yllättäviä" hankaluuksia, jos ilmenee tarvetta kiristää Suomelta myönnytyksiä. Jo aikaisempi energiariippuvuutemme Venäjästä on huolestuttava.

Mitä hallituksen päättäjien päissä liikkui tätä päätöstä tehtäessä? Jos kyse ei ole typeryyttä lähentelevästä hyväuskoisuudesta, niin seuraavaksi mieleen tuleva selitys on Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön tarjoama suomettuminen. Tämä selitys torjuttiin julkisuudessa närkästyneenä yksimielisesti presidentti mukaan lukien. Selviä tosiasioita ei kuitenkaan voida puheilla muuksi muuttaa. Maailmalla tehdyt tulkinnat päätöksestä kertovat omaa karua kieltään. Maineemme on hukattu pitkäsi aikaa.

Jos tämä päätös oli pakko tehdä Venäjän reaktioiden pelosta, voimme odottaa seuraavaa myönnytystä, johon maamme tullaan pakottamaan. Jos kyse oli vain naivismista, voi aina toivoa, että realismi ja järki palaisivat päättäjiemme päihin edes pätkittäin – kuten Uuno Turhapuron muisti aikoinaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140920 (20140920) o Kotisivu o Webmaster