Vakka-Suomen Sanomat 22.5.2014

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Velkualaiset menettävät Sinervon talon?

Velkuan saaristolaisyhdistys ei löytänyt riittävästi resursseja Teersalossa sijaitsevan Sinervon kiinteistön hankintaan (Vakka-Suomen Sanomat 15.5.). Naantalin kaupunki tarjosi taloa velkualaisille ostettavaksi, mutta rahoitusta huonokuntoisen rakennuksen hankintaan ja ylläpitoon ei siis löytynyt.

Talo rakennettiin vuonna 1931 pääasiassa talkoovoimin Merisuojeluskunnan ja Lotta Svärd -järjestön tarpeisiin. Sotien jälkeen se päätyi ensin Velkuan pienviljelijäyhdistykselle ja sittemmin Velkuan kunnalle ja lopulta Naantalin kaupungille.

On valitettavaa, että entisen Velkuan kunnan asukkaat näyttävät menettävän perinteisen kokoontumistilansa. Katse kääntyy Naantalin kaupungin suuntaan. Kaupungin kanta reuna-alueensa asukkaiden kokoontumis- ja kulttuuritarpeisiin vaikuttaa tylyltä. Tehdyn ostotarjouksen hyväksyminen olisi merkinnyt sitä, että velkualaiset olisivat joutuneet maksamaan talonsa toiseen kertaan (tontti olisi joka tapauksessa jäänyt Naantalin omistukseen). Huomattakoon, että Naantali sai kiinteistön kuntaliitoksessa ilmaiseksi.

Voisi kuvitella, että Naantalilla olisi joitakin moraalisia velvollisuuksia reuna-alueensa asukkaiden kokoontumistilojen järjestämiseksi. Kantanaantalilaiset ovat tuskin joutuneet itse rahoittamaan kokoontumis- ja juhlatilansa. Kunnat hoitavat yleensä asukkailleen tarkoitetut kulttuuri- ynnä muut palvelut verovaroin. Onko niin, että kaupungin uusia osia tarkastellaan jonkinlaisina kustannuspaikkoina joiden on tuotettava tuottoa kaupungin kassaan, mutta joihin ei investoida asukkaiden hyväksi siinä määrin kuin keskusalueelle?

Uusia kuntaliitoksia harkittaessa olisi otettava huomioon Naantalin varottava esimerkki. Pinta-alaltaan laajoihin jättikuntiin, joiden asukkaat jakaantuvat alueelle epätasaisesti, saattaa muodostua tällaisia reuna-alueita, joiden asukkaita ei pidetä alkuperäisen keskuskunnan asukkaiden veroisina.

Tällainen me ja muut -ajattelu sotii kuntalaisten tasa-arvoperiaatetta vastaan ja merkitsee epäyhtenäistä sekä epäoikeudenmukaista kuntakokonaisuutta. Tämä ei edistä uuden kunnan yhteishengen muodostumista, vaan vallitseva henkinen eristäytyminen lokeroi kunnan erillisinä pysyviin alueisiin.

Niinpä reilua olisi, jos Naantalin kaupunki kunnostaisi Sinervon talon, ja tarjoaisi tämän perinteisen juhla- ja kokouspaikan velkualaisten käyttöön ilmaisena kuntapalveluna.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140601 (20140601) o Kotisivu o Webmaster