Uusi Suomi 27.3.2014 08:43 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Auttaisiko Nato meitä?

Pekka Pihlanto

Ukrainan ja Krimin kriisi on vilkastuttanut Nato-keskustelua maassamme. Nato-juna tosin meni meiltä jo ainakin toistaiseksi. Eihän kriisitilanteessa ole viisasta ryhtyä havittelemaan puolustusliittoon, vaikka sen tarve näyttäytyy nyt aivan toisessa valossa kuin ennen. Lisäksi on otettava huomioon, että suurin osa kansasta vastustaa edelleen jäsenyyttä.

Silti lienee syytä keskustella aiheesta tulevia aikoja silmällä pitäen. Nato-jäsenyydestä on esitetty suuntaan ja toiseen perusteluja, jotka eivät aina kestä loogista testiä. Eräs tällainen on väite, että tosipaikan tullen Natosta ei olisi hyötyä, sillä se ei tulisi apuun, vaikka olisimme jäsen. Tämä tuntuu perusteettomalta ensinnäkin siitä syystä, että yhteenkään Naton jäsenmaahan ei ole tähän mennessä hyökätty. Jäsenyys siis tuntuisi toimivan jopa ennalta ehkäisevänä, jolloin apuun tuloa ei edes jouduttaisi testaamaan käytännössä.

Vielä vahvempi tämän väitteen kyseenalaistava tieto on se, että Venäjä näyttää uskovan Naton jäsenilleen antamaan sotilaalliseen turvaan. Miksi se muutoin vastustaisi määrätietoisesti Suomen ja muiden lähivaltioiden jäsenyyttä? Luottaisin tässä asiassa enemmän Venäjän sotilasasiantuntijoiden arvioon kuin suomalaisten Naton vastustajien spekulaatioihin.

Keskustelussa mahdollisesta Nato-jäsenyydestämme olisikin syytä pysytellä viileässä tilanneanalyysissa, ja jättää tunneperäiset perustelut syrjään ¬ – niin vaikeaa kuin se onkin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140327 (20140327) o Kotisivu o Webmaster