Uusi Suomi 26.3.2014 08:17 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mikä on Venäjän tarkoitus?

Pekka Pihlanto

Venäjän suorasukainen toiminta Krimillä on lyönyt EU:n ja muut länsipiirit ällikällä. Aikooko Venäjä jatkaa ilmeisen menestyksellistä alueiden haltuunottoa esimerkiksi Ukrainan itäosissa pakotteista huolimatta? Lännen melko voimattomat reaktiot saattavat kannustaa Putinia jatkamaan samalla linjalla, vaikka näin ei heti tapahtunutkaan.

Mikä Venäjä oikein tavoittelee ja mikä sitä ajaa? Välitön syy toimintaan Krimillä oli tietenkin Ukrainan vallanvaihto, mutta kriisin juuret ovat syvemmällä. Ensinnäkin Putin pitää Neuvostoliiton hajoamista ja sen reuna-alueiden itsenäistymistä suurena takaiskuna, jonka aiheuttamia vahinkoja hän pyrkii nyt korjaamaan.

Toiseksi Venäjä on hävinnyt lännelle niin talouskilpailun kuin yhteiskunnallis-moraalisenkin kamppailun. Venäjän infrastruktuuri rappeutuu, ja tarpeelliset yhteiskunnalliset uudistukset ovat muutoinkin jääneet tekemättä. Venäjän tuntija Esa Seppänen kirjoittaa viimeisimmässä kirjassaan "Avaran sielun arki" Venäjän yhteiskunnallisesta ja moraalisesta katastrofista. – Voinee sanoa, että vain niin kauan kuin öljy ja kaasu tuovat rahaa maahan, se pysyy pystyssä.

Putinin tarkoituksena näyttääkin olevan kilpailun siirtäminen sellaiselle alueelle, jolla se vielä menestyy eli sotilaallisella voimalla uhkaamiseen ja ehkä lopulta sen käyttämiseenkin. Vaikka lännellä on sotapotentiaalia, se on haluton voimakeinoilla uhkaamiseen – niiden käyttämisestä puhumattakaan. Demokraattinen valtio ei voi ryhtyä niin vain sotimaan vastoin kansalaistensa tahtoa. Venäjällä kansa saadaan mukaan johdon hankkeisiin yksipuolisella tiedottamisella, ja tarpeen tullen se vaiennetaan väkivallalla.

Putinin taannoinen puhe saattoi hiukan rauhoitella tilannetta, mutta suuri epävarmuus vallitsee edelleen. Putin voi hyvinkin jatkaa hiljalleen Venäjän alueen laajentamiseen ja sen hajoamisen ehkäisemiseen tähtäävää voimapolitiikkaa. Se vain lisää hänen kansansuosiotaan. Länsimaita ei tarvitse ottaa huomioon, sillä ne ovat osoittaneet hampaattomuutensa.

Ellei sitten maan talouden lisääntyvä heikkeneminen ja yhteiskunnan katastrofaalinen tila tule ehkäisevinä tekijöinä lopulta jarruksi. On mahdollista, että maan talouden heikkeneminen kriisin ja pakotteiden johdosta on jo nyt estänyt Venäjää jatkamasta Krimillä hyväksi koettua strategiaa Ukrainan itäosissa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140327 (20140327) o Kotisivu o Webmaster