Uusi Suomi 15.3.2014 09:31 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kerjääminen ei saa olla kenenkään elinkeino

Pekka Pihlanto

Säiden lämmettyä romanialaiset kerjäläiset kansoittavat taas suurten kaupunkiemme keskustat. Keskustelu kerjäämisestä ja sen rajoittamisesta viriää samalla jälleen kerran. Kerjäläisten maahantulo perustuu EU:n periaatteeseen työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Alunperin säännöksellä tarkoitettiin nimenomaan työnhakijoiden, opiskelijoiden ja muiden normaalilla asialla olevien liikkumista.

Vähitellen periaate on ryöstäytynyt koskemaan nykyistä ei-toivottua liikkumista. Kerjääminenhän ei ole, eikä sen pidä olla kenenkään sopimuksin tuettu elinkeino. On ihmisarvoa vähättelevää sallia ihmisille tällainen toimeentulon hätämuoto. Kerjäläisten kotimaan pitäisi järjestää kansalaisilleen inhimilliset olot ja toimeentulo. Niinpä Romania olisi pakotettava huolehtimaan kansalaistensa elinolosuhteista EU:n päätöksin, kun maa ei vapaaehtoisesti niistä huolehti, vaan antaa muiden EU-maiden kantaa sille itselleen kuuluva rasitus.

Suomessa on poliisi antanut kansalaisille neuvon, että kerjäläisille ei pidä antaa rahaa. Tiedetään, että kerjäläisten myötä maahan tulee rikollisia, ja koko liikehdintä vaikuttaa organisoidulta toiminnalta, joka voitaisiin hyvästä syystä kieltää. Käytetäänhän siinä huonossa asemassa olevia ihmisiä hyväksi omassa ansiotoiminnassa, joka muistuttaa periaatteessa ihmiskauppaa. Mitä enemmän kerjäläisiä autetaan täällä, sen vakiintuneemmaksi toiminta lieveilmiöineen tulee.

EU:n säätämät periaatteet, kuten juuri ihmisten vapaa liikkuvuus on pyhä lehmä, jota ei nähtävästi voida mitenkään tulkita järkiperäisen rajoittavasti. Miten luku-, kirjoitus- ja kielitaidottomat henkilöt voidaan rinnastaa työnhakijoihin tai opiskelijoihin? Ei mitenkään. Siksi Romania ja muut EU-maat, joista kerjäläisiä lähtee liikkeelle, pitäisi velvoittaa estämään näiden maastalähtö ja järjestämään heille kotimaassaan ihmisarvoinen elämä. Jos romanit kieltäytyvät koulutuksesta ja sopeutumasta yhteiskuntaan, heille tulisi järjestää avun ohella valistusta.

Myös kerjäläisten kohdemaissa tulisi ryhtyä toimenpiteisiin kerjäämisen rajoittamiseksi. EU-maissa tosin vallitsee hyvin herkkähipiäinen asenne ensinnäkin kaikenlaisiin kieltoihin ja rajoituksiin nähden. Kaiken pitäisi olla niin vapaata, vaikka tällainen "vapaus" koituisi asianomaisten ihmisten haitaksi.

Erityisesti silloin, kun ongelma keskittyy tiettyyn kansanryhmään, ollaan erityisen varovaisia, ja katsotaan läpi sormien ongelmaa, ja jätetään ongelmaryhmä oman onnensa varaan ¬– ettei vain kukaan pääsisi syyttämään ongelmaan tarttuvia rasisteiksi. Yhtä hyvin voidaan pitää rasismina sitä, että Romania ja muut EU-maat antavat tietyn kansalaisryhmän harjoittaa ihmisarvoa alentavaa "elinkeinoa". Perustelut kerjäämisen sallimiselle ovat tekosyitä, joilla peitellään omaa toimimattomuutta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20140315 (20140315) o Kotisivu o Webmaster