Uusi Suomi, 8.11.2013 08:47 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Himasen ja Castellsin leuhkat eväät

Pekka Pihlanto

Professori Manuel Castells hyökkää voimakkaasti suomalaisia vastaan puolustaessaan kirjoittajakumppaniaan Pekka Himasta (HS 8.11.). Kirjoittajien yhteinen teos Kestävän kasvun malli on todellakin saanut kovaa kritiikkiä niin medialta kuin tutkijoiltakin, mutta tuskin Himasta on "yritetty tappaa", kuten Castells hehkuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Castellsin perustelut ovat varsin tyhjiä. Hän kuittaa arvostelun kateudeksi Himasen menestystä kohtaan. Mikä tahansa kritiikki voidaan leimata kateudeksi, mitä on mahdoton todentaa. Castells on itse asiassa jäävi, sillä puolustaessaan Himasta, hän puolustaa samalla heidän ja muiden kirjoittajien yhteistä raporttia.

Puolustaminen on sinänsä oikeutettua, mutta olisi hyvä pysyä asiassa. Castells vetoaa siihen, että englantilainen tiedekustantamo Oxford University Press on ottanut teoksen julkaistavakseen. Kustantajat hyväksyvät kuuluisien kirjoittajien tekstejä kiinnittämättä liiemmälti huomiota niiden laatuun. Pääasia on, että kauppa käy. Voi myös sanoa, että kovalla hinnalla pääministerille myyty raportti on jo julkaistu tai julkaistaan muualla. Missä on kirjoittajien etiikka?

Itse raportin sisällöstä professori ei puhu mitään, vaan kuuluttaa vain Himasen mainetta maailmalla. Himanen on julkaissut aikoinaan teoksen "Hakkerietiikka", mitä alan nuoriso lukee edelleen. Castellsin nuoret opiskelijat ovat hyvin vaikuttuneita, kun hän kertoo tuntevansa Pekka Himasen. Mitä tämä todistaa Himasen tieteellisistä ansioista? Ei mitään.

Castellsia, vanhaa marxilaista, ihmetyttää suomalaisten kiristynyt suhtautuminen maahanmuuttoon ja eurooppalaiseen yhteisvastuuseen - Suomi on menettämässä hyvän maineensa maailmalla. Tämäkin on isku vyön alle. Kaikki olisi ilmeisesti maassa hyvin, jos olisimme ottaneet avosylin vastaan kirjoittajien hengentuotteen, jonka eräs suomalainen professori leimaa pamfletiksi.

Castells näyttää olevan huono häviäjä. Hän luulee, että Suomessa saadaan kevyttä tavaraa myydyksi tieteellisenä innovaationa arvovaltaisen huutosakin voimalla. Meille ei kuitenkaan riitä, että tunnetut henkilöt ovat kirjoittaneet raportin. Auktoriteettiuskoon Suomessa ei sorruta, vaan katsotaan "mitä reppu sisältää". Nyt sieltä ei löydy kuin Mikko Alatalon sanoin "leuhkat eväät".

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20131109 (20131109) o Kotisivu o Webmaster