Vakka-Suomen Sanomat 23.7.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miten käy velkualaisten oman talon?

Naantalin Velkuan Teersalossa sijaitsee alunperin suojeluskuntataloksi tehty rakennus, jota kutsutaan Sinervoksi. Kuntaliitoksessa se siirtyi Naantalin kaupungin omistukseen. Nyt kaupunki on ilmoittanut rakennuksen olevan myynnissä. Velkualaisille on kuitenkin annettu aikaa vuoden loppuun esittää ehdotus talon käytöstä ja ylläpitokustannusten kattamisesta.

Asiaa on puitu yhdessä julkisessa keskustelutilaisuudessa ja myös Velkuan saaristolaisyhdistyksen piirissä, joka asiaa velkualaisten puolesta hoitaa. Talo on suojelukohde, joten ostajia ei varmaankaan jonoksi asti ilmesty. Kaupungin eräänä motiivina myynti-ilmoitukselle lieneekin saada velkualaiset aktivoitumaan talonsa puolesta.

Kaupungin varsinaisena tarkoituksena operaatiossa on kuuleman mukaan saada tällainen kustannuksia aiheuttava kohde pois rasittamasta kaupungin budjettia. Jos velkualaisten monet yhdistykset sitoutuisivat ottamaan talon ylläpidon hoitaakseen, sopimus kaupungin kanssa oletettavasti syntyisi. Tosin Velkuan väestöpohja on varsin kapea, joten ylimääräisten varojen nyhtäminen yhteiseen tarkoitukseen on vaikeaa.

Velkualaiset kuitenkin tarvitsevat edelleen yhteisen kokoontumis- ja juhlapaikan. Aikoinaan talkoilla rakennetulla talolla on perinteitä, ja mikä tärkeintä, sillä on edelleen jatkuvasti käyttöä.

Allekirjoittanut kesäasukas, jonka sukujuuret ovat Velkuan Palvassa, pohdiskelee tässä yhteydessä kuntaliitosten seurauksia pienessä reuna-alueen kunnassa. Ainakin tämän esimerkin valossa kulttuurimäärärahojen myöntämisen sijaan kunnan uusille veronmaksajille näytetään tyhjää kukkaroa. Kunnat ovat kyllä nykyisin kasvavissa taloudellisissa vaikeuksissa, mutta suurkunnan keskuspaikkaan näyttää riittävän musiikkijuhla- ja muutakin rahaa. Sinervon talon tapauksessa tarvittava panostus olisi näihin verrattuna todella pieni.

Käsittääkseni velkualaiset odottavatkin, että Naantalin johto tulisi Sinervon asiassa Velkuan alueella asuvia kaupunkilaisiaan vastaan ja varmistaisi Sinervon talon säilymisen heidän käytössään. Ei vaikuta kohtuulliselta, että omaisuuden realisointia ja kustannusten karsintaa kohdistettaisiin näin näkyvästi uuden kunnan pienimpiin tulokkaisiin ja samalla saaristoon, missä elämisen mahdollisuudet ovat luonnostaan karummat kuin kunnan keskuspaikalla.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130723 (20130723) o Kotisivu o Webmaster