Helsingin Sanomat 8.7.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Päättäjillä pitäisi olla käytännön työkokemusta

On hämmästyttävää, miten vähän käytännön työkokemusta johtavilla poliitikoillamme on. Pääministeri etunenässä monilla ministereillä ei juurikaan ole kokemusta työelämästä puoluekoneiston ulkopuolelta. Tämä voi olla ongelma, sillä puoluetyö poikkeaa monella tavalla muusta työelämästä. Siinä on oleellista poliittinen peli, joka keskittyy vallan ja etujen hankkimiseen muiden puolueiden kustannuksella.

Kun tottuu pelaamaan niin oman kuin muidenkin puolueiden poliitikkoja vastaan, oppii samalla juonittelun, jossa etuja saa ovelilla pikku kikoilla. Niillä on toki käyttöä myös hallitus- ja eduskuntatyöskentelyssä, mutta samalla yhteiskunnallinen kokonaisetu jää usein liian vähälle huomiolle. Poliittisesta pelurista ei kehity valtiomiestä tai -naista, joka hallitsisi yhteiskunnalliset lainalaisuudet. Esimerkiksi taloudelliset riippuvuudet voivat jäädä oppimatta. Poliittinen kakunjakoajattelu ei ota huomioon kakun kasvattamisen taitoa.

Entisaikoina monet johtavista poliitikoista olivat hankkineet kannuksensa politiikan hiekkalaatikon ulkopuolella. Heidän joukossaan oli sekä päteviä ammattimiehiä ja -naisia että johtotehtävissä pitkälle edenneitä henkilöitä, jotka olivat tottuneet vastaamaan taloudellista tai sivistyksellistä lisäarvoa tuottavasta toiminnasta.

Monet presidenteistä ja pääministereistä olivat korkeasti oppineita. Väheksymättä suorittavassa työssä saatua kokemusta, heidän joukossaan oli korkeimman akateemisen sivistyksen saaneita ja erilaisten organisaatioiden huipulle kohonneita asiantuntijoita. Heille oli kertynyt pitkän työuran tuomaa yleistä arvostelukykyä. Nykyisin puhutaan paljon ikärasismista, mutta on samalla alettu suosia itseisarvoisesti nuoruutta – ja valitettavasti samalla kokemattomuutta.

Tämä kehitys on edustanut sinänsä tervetullutta tasa-arvoistavaa ajattelua aikoina, jolloin nuorempia ikäluokkia ei päästetty vastuullisiin tehtäviin. Mitään uutta kehityslinjaa ei kuitenkaan pidä korostaa liikaa, sillä siinä lyödään helposti yli. Näin näyttää nyt tapahtuneen. On alettu vähätellä työ- ja elämänkokemuksen merkitystä politiikassa. Suuri innostus on korvannut kokemuksen ja koulutuksen tuoman kyvyn punnita ja suhteuttaa toisiinsa asioita. Tämä on johtanut ajoittain yksipuoliseen päätöksentekoon, josta puuttuu kohtuullisuutta ja vivahteiden tajua.

Niin vaikeaa kuin muotitrendien muuttaminen onkin, olisi syytä miettiä keinoja, joilla nykyistä puoluelinjapainotteisuutta ministerivalinnoissa voitaisiin oikaista tasapainoisemmaksi.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130708 (20130708) o Kotisivu o Webmaster