Vakka-Suomen Sanomat 5.4.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sudet kuuluvat erämaihin

Susien yleistyminen asutuksen liepeillä on puhuttanut kansalaisia jo pitkään. Eläinsuojelijoilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että ”sudet kuuluvat” sinne, minne ne sattuvat kulloinkin hakeutumaan. Petoeläinten oikeuksista on tullut iskulause, jonka järkevä perustelu on vaikeaa, ellei mahdotonta. Oikeuteen liittyy aina velvollisuus, ja tämä on eläimen kohdalla järjetön käsite – kuten oikeuskin. Jos petoeläimellä on joitakin luonnollisia oikeuksia, niin sellainen olisi oikeus elää erämaassa.

Tunnetusti susi voi olla vaaraksi lapsille ja susilauma myös aikuisille, mutta susien ystävät torjuvat tämän tosiasian. Susivaaraa vähätellään esimerkiksi vertaamalla susien tappamien ihmisten määrää liikenneonnettomuuksissa kuolleiden määrään. Näillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä keskenään. Susien ”oikeuksien” hintana yksikin ihmishenki on liikaa.

Lajin säilyttämisen nimissä ja ”oikeussyistä” ihmisiä vaaditaan kuitenkin sietämään susia pihapiirinsä ja eläintensä laidunalueiden tuntumassa. Samalla susimyönteiset ovat unohtaneet paitsi ihmisten oikeudet turvalliseen elinympäristöön, myös kotieläinten ”oikeudet”. Miksi kansalaisen ja hänen pitämiensä eläinten tulisi kantaa susien aiheuttamat turvallisuushaitat? Näin on tultu jakaneeksi eläimet kahteen eriarvoiseen ryhmään: etuoikeutetut sudet ja toissijaiset kotieläimet. Eikö tätä kutsuttaisi ihmisten kohdalla rasismiksi?

Yhteisöstä pyritään poistamaan sellaiset ihmisetkin, jotka vaarantavat muiden turvallisuuden. Kuitenkin ihmisten pitäisi hyväksyä se, että susien etujen nimissä elinkeinon tai huvin vuoksi pidettävät eläimet joutuvat alttiiksi raatelulle – tai sitten eläimille pitäisi kustantaa turva-aidat, joilla susituhot voitaisiin välttää. Petoeläinkorvaukset tuskin kattavat kaikkia syntyviä haittoja. Olisivatko susien suosijat halukkaita kustantamaan nämä investoinnit? Tuskin.

Ainoa oikea ratkaisu susiongelmaan on mutkaton kaatolupien myöntäminen häiriköiksi muuttuneille taajamasusille. Lisäksi kaikki muut asututtujen alueiden tuntumaan asettuvat sudet tulisi tainnuttaa ja kuljettaa erämaihin. Susille ei pitäisi antaa mahdollisuuksia rajoittaa ihmisten elämää ja elinkeinotoimintaa – näin ei ole ollut kansamme historiassa ennenkään. Nykyisin eläinten oikeuksia kannattavat tahot ovat saaneet muutetuksi lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä susien kyseenalaisia ”oikeuksia” suosivaan suuntaan.

Pekka Pihlanto

Velkua/Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130406 (20130406) o Kotisivu o Webmaster