Uusi Suomi 15.11.2012 11:55 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi Talvivaaraan ei reagoitu ajoissa?

Pekka Pihlanto

Hallitus ja virkamiehet ovat levitelleet käsiään Talvivaaran katastrofin edessä. Ympäristöministeri ei ole löytänyt itselleen valtuuksia, ja ELY-keskus on seurannut maamme ilmeisesti kaikkien aikojen pahimman ympäristökatastrofin etenemistä kutakuinkin toimettomana.

Mistä tällainen passiivisuus? Eräs syy saattaisi olla maamme hallintokulttuurille ominainen piirre, jota voisi kutsua ”hyvä hanke, antaa mennä vaan” -mentaliteetiksi. Kun jokin idea tai hanke on lyönyt läpi ja hyväksytty, mikään mahti ei sitä enää pysäytä, eikä rajoita, vaikka huolestuttavaa informaatiota alkaisi tulla näkyviin.

Talvivaara ja kaivosteollisuus yleensäkin ovat olleet nykyisen ja monen aikaisemman hallituksen erityissuojeluksessa, siksi niissä ei ole saanut nähdä mitään kielteistä. Vaikka kielteisiä seikkoja on alkanut tihkua esiin, niistä ei ole saanut puhua, tai ainakaan niiden perusteella ei ole ollut lupa suorittaa hankkeen uudelleenarviointia.

Periaatteessa samanlainen hanke on EU ja erityisesti rahaliitto. Kun euroon on menty tekemään päätöksiä kaikkiin pöytiin, hankkeessa ilmenneistä selvistä ongelmista huolimatta hallituksen ja euroeliitin on hyvin vaikea nähdä siinä mitään puutteita.

Pienetkin korjausliikkeet (vakuudet, vastuiden rajoittamisyritykset) koetaan sopimattomaksi veneen keikutteluksi. Kreikkaan ja mahdollisiin uusiin kriisimaihin ollaan valmiita panostamaan edelleen talkoiden merkeissä puhumatta ainakaan julkisesti, miten kauan rahkeemme tätä kestävät.

Milloin tähän kehittymässä olevaan talouden ympäristökatastrofiin havahdutaan tosissaan hallitustasolla? Nyt näyttää siltä, että kriisissä saatuun tilapäiseen hengähdystaukoon tarrautuen jatketaan samalla linjalla odotellen ihmettä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20121115 (20121115) o Kotisivu o Webmaster