Helsingin Sanomat 23.10.2012

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Yliopistojen rankinglistoja ei pidä ottaa liian vakavasti

Aika ajoin maassamme nousee esiin ajatus yliopistojemme yhdistämisestä toisiinsa. Dosentti Leo Paljärvi teki tätä koskevan ehdotuksen (HS 20.10.) arvellen maamme näin menestyvän paremmin kansainvälisillä rankinglistoilla. Vaikka yliopistojen yhdistäminen toteutettaisiin vain paperiorganisaationa, ei voitaisi välttää byrokratian lisääntymistä. Tämä olisi haitaksi tutkimukselle ja opetukselle. Yliopistoissamme on jo nykyisellään liikaa byrokratiaa.

Ehdotettu tutkimuksen ja opetuksen koordinointi vaatisi uusia hallintoelimiä ja siten uutta hallintoa – sekä aiheuttaisi turhaa rahanmenoa. Ehdotuksen perustelu, menestyminen rankinglistalla on epäonnistunut. Rankinglistat ovat lähinnä harmitonta viihdettä, mutta ne muuttuvat haitallisiksi, jos niiden annetaan vaikuttaa yliopistojen organisointiin.

Uudelleen organisointi ei yleensä paranna yliopistojen tutkimuksen ja opetuksen laatua. Yliopistot tarvitsevat menestyäkseen erityisesti kahta asiaa, rahaa ja työrauhaa. Tunnettujen ulkomaisten yliopistojen budjetit ovat aivan toista luokkaa kuin suomalaisten. Lisäksi niissä tutkijat saavat keskittyä rauhassa työhönsä ilman hallinnon häiritsevää väliintuloa.

Tutkimusta ja opetusta on syytä jatkuvasti kohentaa, mutta tämän on tapahduttava tieteen ja yhteiskunnan tarpeiden pohjalta. Ulkomaisten rankingien kriteerit on monelta osin laadittu muiden maiden erityisolosuhteita silmällä pitäen. Juuri siksi ne eivät kelpaa ohjenuoraksi meille.

Pekka Pihlanto professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20121023 (20121023) o Kotisivu o Webmaster