Uusi Suomi 19.10.2012 14:04 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kreikan ero: Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä

Pekka Pihlanto

Kreikan taloudellista ja poliittista tilannetta tarkastellessa tulee mieleen Susikoski-kirjoistaan tunnetun Mauri Sariolan viljelemä sanonta: ” Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä”. Eli parasta on antaa Kreikan mennä.

Kreikan avuntarve kun näyttää krooniselta. Lisäksi avun ehtona vaadittujen talouden tervehdyttämistoimenpiteiden verkkainen tahti ja suoranainen vitkuttelu osoittavat, että kreikkalaisilla ei ole aikomustakaan irrottautua muiden euromaiden tuen varasta ja ryhtyä itsenäiseen taloudenpitoon.

Siten parasta muiden euromaiden kannalta olisi, että Kreikalle annettaisiin lähtöpassit euroalueesta. Oman valuutan turvin eläessään maa joutuisi itse huolehtimaan taloudestaan ja kilpailukyvystään. Sen, että sääntöjä eroamisesta ei ole, ei luulisi muodostuvan esteeksi lakeja ja sopimuksia tarvittaessa hyvin luovasti soveltaville EU-päättäjille.

Sellaista sopimuspykälää ei myöskään ole, jonka mukaan eurosta eroaminen tai erottaminen olisi ehdottomasti kielletty. Kun selvästi sovittuja periaatteitakin voidaan jättää huomioon ottamatta, ei ole juridisesti ongelmallista luoda käytäntö tällaisen tapauksen osalta, josta ei ole sovittu, eikä säädetty mitään.

Euroalueesta eroamista koskevien sääntöjen puuttumiseen vetoaminen onkin tietenkin vain tekosyy. Kreikka halutaan pitää mukana hinnalla millä hyvänsä puhtaasti arvovalta- ja poliittisista etulaskelmasyistä - ja myös katastrofin pelosta. Kreikan mukana pitäminen tulee kuitenkin kalliiksi – jos tulee eroamisen aiheuttama kertasokkikin hintoihinsa.

Kuitenkin käy yhä todennäköisemmäksi, että ”parempi kertarutina kuin jatkuva kitinä” edustaisi tässä viisasta europolitiikkaa. EU:lle tyypillinen viivyttely tärkeiden päätösten tekemisessä merkitsee jäsenmaille kalliiksi tulevaa ”ainaisen kitinän” sietämistä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20121019 (20121019) o Kotisivu o Webmaster