Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ylpeys talouden muuttujaksi?

Kauppalehti 5.6.2012

Kreikkalaiset ovat saaneet Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä ja IMF:n puheenjohtaja Christine Lagardelta moitteita taloudenpidosta, ja suoranaisen kehotuksen ryhtyä maksamaa veroja. Vaikka arvosteluun oli hyvät perusteet, kreikkalaiset reagoivat voimakkaan torjuvasti. Tämä ei koskenut vain mielenosoittajia vaan myös johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä.

Kreikkalaiset vetosivat kansalliseen piirteeseensä, ylpeyteen. Ylpeys ja siihen nojaava loukkaantuminen näyttävät kelpaavan perusteeksi taloudenpitoa koskevan kritiikin torjumiselle. Tämä viestittää samalla sitä näkemystä, että syy maan talouden katastrofaaliseen tilaan ei ole kreikkalaisten itsensä. Siten taloutta korjaaviin leikkaustoimenpiteisiin ei olisi heidän mielestään tarvetta. On mahdollista, että maan seuraavatkin parlamenttivaalit voitetaan tällä asenteella.

Ylpeyden ylikorostus on tyypillistä erityisesti Etelä-Euroopan maille. Ilmeisesti näissä maissa odotetaan, että heitä kohdellaan hienovaraisemmin kuin muita ja että heille myönnetään yhä uusia erivapauksia. Tähän asti esimerkiksi Kreikka on saanut myönnytyksen toisensa jälkeen – aina EU:n jäsenyysneuvotteluistaan lähtien ja koko ajan velkakriisin edetessä. Mikään vahva signaali ei todellakaan viittaa siihen, että maassa ryhdyttäisiin tosissaan taloutta korjaaviin toimenpiteisiin.

Näyttää absurdilta, jos talousanalyyseihin olisi vastedes liitettävä uusi muuttuja: kansallinen ylpeyskerroin. Korkean ylpeyskertoimen maiden luottoriski arvioitaisiin korkeammaksi kuin muiden, mikä merkitsisi hyvinäkin aikoina muita tiukempaa luottoseulaa ja korkeampaa korkotasoa. Itse asiassa Kreikan lainoista perittävien korkojen nousu epäilemättä jo heijastelee kaiken muun ohella myös riskiä, joka aiheutuu maan haluttomuudesta panna taloutensa kuntoon omatoimisesti.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120607 (20120607) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster