Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Taloudessa tarvitaan myös tunteita

Helsingin Sanomat 17.2.2012

Konsernijohtaja Björn Wahlroos toteaa haastattelussaan (HS 12.2.), että häntä häiritsee se, että ihmiset luulevat puhuvansa analyyttisesti, kun he tuovat keskusteluun puhtaasti emotionaalisia sanoja, kuten ahneus. Kyllä taloudesta voi puhua analyyttisesti vaikka ottaa samalla huomioon emootioiden ja tunneulottuvuuden merkityksen.

Wahlroosinkin kunnioittamat markkinavoimat toimivat pitkälti paitsi ahneuden, myös odotusten, toiveiden ja pelkojen siis tunteiden pohjalta, vaikka päättäjät luulisivat toimivansa täysin analyyttisesti. Aivotutkimus on osoittanut, että todellisuudessa rationaalinen päätöksenteko ilman tunteita ei ole edes mahdollista.

Pankinjohtajien liiallinen ahneus on aiheuttanut paljon vahinkoa esimerkiksi finanssikriisin muodossa. Myös Euroopan velkakriisin keskeinen selitys on sekä rahoittajien että poliitikkojen ahneus luottomarkkinoilla. Toisin ilmaisten pankkiirit antoivat liikaa lainaa pyrkiessään maksimoimaan omat tulonsa ja poliitikot ottivat liikaa lainaa tavoitellessaan äänestäjiensä suosiota.

Kansalaisten eettispohjaiset tunnereaktiot ahneuden seurausten johdosta ovat aiheuttaneet yhteiskunnallisia vaikutuksia, esimerkiksi valvonnan lisäämisvaatimuksia. Ne heiluttavat toteutuessaan jopa markkinoita. Siten tunteilla on suuri merkitys taloudessa, vaikka käsite ei nykytaloustieteen sanakirjaan sisällykään.

Wahlroosin arvostama Adam Smith piti itseään ensisijaisesti moraalifilosofina ja vasta toissijaisesti taloustieteilijänä. Niinpä hän korosti myös yrittäjän eettistä vastuuta, mutta sekä nykyajan taloustiede että monet yritysjohtajat ovat sen unohtaneet.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku
[Viimeinen kappale oli poistettu julkaistusta versiosta]

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120217 (20120217) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster