Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Oikeita mielipiteitä

Turun Sanomat, Lukijan kolumni 20.1.2012

Meillä on pitkään esiintynyt ongelma-alueita, joista ei sovi olla eri mieltä virallisen totuuden kanssa. Näistä tabuista lienee kuuluisin ollut suomettumisen ajan kielto arvostella Neuvostoliittoa. Tuolloin ei myöskään sopinut kirjoittaa poliitikkojen toilailuista. Esimerkiksi pääministeri ja presidentti Urho Kekkonen sai medialta rauhassa viettää railakasta vapaa-aikaa.

Nämä tabut on nyt purettu, joskin Venäjän arvostelussa on edelleen syytä pitää kieli keskellä suuta. Tabuja riittää silti. Sotilaallisesta liittoutumisesta ei sovi olla kuin kielteisellä kannalla. Perusteluksi riittää se, että kansa on tätä mieltä. Realiteeteilla ei ole paljonkaan tekemistä itsenäisen puolustuksen myytin kanssa, vaan se elää ja voi hyvin puolustuskyvyn heikennyksistä riippumatta.

Myös yliopistomaailmassa on tabuja. Tuorein niistä on uudistettu yliopistolaki. Virallinen näkemys pitää lakia täysin onnistuneena – merkitseehän se ratkaisevaa sinettiä yliopistojen muuttamiselle yritysmaailman menoa matkivaksi laitokseksi. Lakiin tyytyväisten onnea ei juurikaan sumenna kentältä kuuluva kritiikki, joka kertoo lain ja sen vanavedessä yliopistoihin istutettujen lukuisten järjestelmien huonosta toimivuudesta. Eräs joka voi kuitenkin hyvin on byrokratia.

Melkoinen tabu on myös Euroopan unioni ja rahaliitto. Vaikka EU-kriittisyys on voimakkaasti kasvanut, kansa ei tällä kertaa ole oikeassa. EU-tabukaan ei varsinaisesti piittaa tosiasioista – tai ainakaan todennäköisyyksistä. Moni talousasiantuntija pitää euroalueen kaikkiin hankkeisiin osallistumistamme vähintään ongelmallisena. Poliittisesti korrektin uskomuksen mukaan talkoisiin on kuitenkin osallistuttava, maksoi mitä maksoi.

Tabujen ylläpito ei ole vain suomalainen piirre, vaan kaikkialla on kipupisteitä, joista ei sovi puhua. Joissakin maissa kielletään lailla puhumasta ”valtiota vahingoittavasta” aiheesta. Kansanmurhaväite tai hakaristi voi olla liian rankka teema.

Suomea on sanottu julkisen keskustelun takapajulaksi, mutta jo Ruotsissa keskustelu sallitaan. Sitä käydään jopa pelkän keskustelun vuoksi. Meillä sellaista pidetään turhana suunpieksentänä. On meille luontevampaa sanoa, että näin asia on – pulinat pois!

Ei olisi haitaksi, vaikka vaikeistakin asioista käytäisiin nykyistä avoimempaa keskustelua, jossa kuunneltaisiin eri mieltä olevia. Suosittaisiin enemmän ihmistä kunnioittavaa humanismia ja vähemmän mutkat suoriksi vääntävää yhden totuuden poliittista teknokratiaa.

Kannattaisi myös pohdiskella, mistä ainekset kulloiseenkin viralliseen totuuteen tulevat. Voisi käydä ilmi, että melko pieni eliittiporukka määritteli alun perin sen oikean kannan.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120120 (20120120) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster