Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ahtisaaren ja Soroksen resepti on huono

Vakka-Suomen Sanomat 21.10.2011

Presidentti Martti Ahtisaari, suursijoittaja George Soros ja joukko muita vaikuttajia ovat julkaisseet vetoomuksen euroalueen lainsäätäjille, että nämä ryhtyisivät toimenpiteisiin euron kriisin johdosta. Vetoomuksessa on lievästi sanoen astian makua, sillä keskeiset allekirjoittajat Soros etunenässä edustavat sijoittajapiirien etua. Kuvaavaa on, että vetoomus julkaistiin englantilaisessa finanssialan lehdessä.

Eräs ehdotuksista oli EU:n yhteisen budjettiviranomaisen luominen. Se keräisi varoja euroalueelle kokonaisuutena ja varmistaisi, että jäsenvaltiot pitävät kiinni budjettikurista. Suomen kannalta tuntuu puistattavalta, että valtion budjettivaltaa annettaisiin EU:n poliitikkojen käsiin. Heidän tähänastiset näyttönsä pätevyydestään eivät vakuuta. Huomattava rooli elimessä olisi suurimmilla euromailla kuten Saksalla ja Ranskalla. Nämä ovat tähänkin asti pelanneet omien pankkiensa eduksi vaatimalla kaikkia euromaita tukemaan Kreikkaa ja sitä kautta omia Kreikalle lainanneita pankkejaan. Sama kotiinpäin veto jatkuisi nyt budjettiviranomaisen pakkovallan turvin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn toimitusjohtaja Sixten Korkman pitikin tätä ehdotusta huonona. Hän totesi, että Ahtisaari ei ole mikään talousmies. Nähtävästi presidentti on idealistina mennyt ymmärtämättömyyttään suursijoittaja Soroksen kelkkaan.

Toinen kulmakarvoja kohottava vetoomuksen ehdotus oli Euroopan keskuspankin ja Euroopan rahoitusvakausvälineen laajennettu oikeus ostaa velkapapereita kriisimailta, jotka voisivat näin ”käytännössä kustannuksitta” rahoittaa uudelleen velkansa. Selkokielellä tämä tarkoitaa sitä, että kriisimaille suruttomasti lainaa antaneet pankit saisivat pääomansa takaisin ja euroalueen maat joutuisivat niistä vastuuseen, samoin kustannuksista.

Kohtuuden mukaan kunkin maan pitäisi huolehtia omien pankkiensa tukemisesta, mutta vetoomuksen allekirjoittajien mielestä ”kansalliset ratkaisut voisivat johtaa vain euroalueen hajoamiseen”. Markkinataloudessa pankkien ja muiden sijoittajien tulisi ensisijaisesti kantaa omat tappionsa. Nämähän ovat riskin ottaneet ja kuitanneet tähänastiset voitot sekä palkkiot tuottavista ”liiketoimistaan”.

Nyt kun arvottomat roskalainat ovat jäämässä käteen, sijoittajat huutavat valtioita ja näiden veronmaksajia apuun. Finanssimaailman rakentama korttitalo on rikollisen nerokas raha-automaatti joillekin, mutta nyt se on kaatumassa. Sitä pitäisikin ruveta purkamaan, muutoin sama toistuu tulevaisuudessa. Jos siinä menee samalla euroalue, niin luultavasti ainakaan veronmaksajat ja sosiaaliturvaa tarvitsevat eivät jää suremaan.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku/Velkua

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20111021 (20111021) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster