Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vakuusvaatimus on oikeutettu

Turun Sanomat, Lukijan kolumni 7.9.2011

Suomen Kreikalta vaatimat vakuudet ovat heiluttaneet koko euroaluetta, mutta eniten ne ovat ärsyttäneet kotirintamaa. Lähes kaikki kotimaassa kantaa ottaneet ovat tuominneet vakuusvaatimukset. Kritiikki vain kiihtyi, kun EU-kumppanit tyrmäsivät hankkeen. Näin kävi vaikka huippukokousedustajat olivat ymmärtävästi nyökytelleet päätään pääministeri Kataisen esittelemälle idealle.

Yksittäiset EU-valtiot ovat ennenkin vaatineet ja saaneet erityiskohtelua – mutta säästyneet tällaiselta parjauskampanjalta. Nyt kiristetään Suomea uhkaamalla finanssikriisillä, jos Suomi ei nöyrry. Vaikka vakuusvaatimuksemme on oikeutettu, kunnon vakuuksia tuskin tulemme saamaan. Luultavasti EU:ssa muotoillaan näennäisratkaisu, jonka poliitikkomme saavat pitkin hampain hyväksyä.

Meillä on kiinnitetty hyvin vähän huomiota siihen, että vakuusvaatimukset tähtäävät suomalaisten kannalta järkevään ratkaisuun: veronmaksajien rahojen säästämiseen. Tilanteessa, jossa Suomen kestävyysvajeen sanotaan olevan kymmenisen miljardia euroa, ja hallitus kykeni löytämään säästökohteita suurella vaivalla vain kaksi ja puoli miljardia euroa, jokainen Kreikan konkurssipesään tai muihin EU:n kriisimaihin suunnattu tukimiljardi lisää taakkaa.

Meillä yllättävän moni suhtautuu kevytmielisesti kriisimaiden tukemisen aiheuttamaan lisävelkaantumiseen. He tuijottavat vain siihen tulkintaan, että osallistumalla ehdoitta tukipakettiin torjuttaisiin vielä suuremmat tappiot, jotka uusi finanssikriisi aiheuttaisi meillekin. Kreikkaa ei kuitenkaan pelasta enää mikään tuki, kyseessä on vain ajan pelaaminen.

Mikäli Suomelle ei myönnetä huippukokouksen jo hiljaisesti hyväksymiä vakuuksia, meidän pitäisi vetäytyä ehtojemme mukaan hankkeesta. Kyllä muut euromaat sen hoitavat, vaikka Suomi ei olisi mukana – jos uskovat tuen tehoon. Mitä tulee väitettyyn luottamuspääoman menetykseen EU:ssa, voidaan kysyä, mitä me olemme tällä pääomallamme tähän mennessä saaneet.

Asian moraalinen puoli on kunnossa, sillä vaalitulokseen ja hallitussopimukseen viitaten nämä vaihtoehdot tuotiin hyvissä ajoin kaikkien jäsenmaiden tietoon. Oli varmasti ikävä yllätys, että Suomi onnistui sopimaan Kreikan kanssa. Sen jälkeen asiaa hämmästeltiin pyörein silmin. Kaikki olivat varmoja, että Suomi ei saa vakuuksia, joten asiaa ei tarvinnut vaivautua vastustamaan huippukokouksessa.

Lisätukea Suomen vetäytymisen oikeutukselle antaa se, että Kreikka-pakettiin sisältyvä panoksemme menisi lähinnä niiden euromaiden pankkien tukemiseen, joilla on saatavia Kreikalta. Miksi Suomen pitäisi velkaantua lisää tukeakseen Ranskan ja Saksan pankkeja, kysyy moni suomalainen. Myös Sauli Niinistö ihmetteli tätä epäoikeudenmukaisuutta.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20110911 (20110911) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster