Pekka Pihlanto
Puhemies Niinistön presidenttistrategia?

Uuden Suomen verkkolehti 28.1.2011

Julkisuudessa arvaillaan toistuvasti, aikooko puhemies Sauli Niinistö asettua kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Merkit siitä, että hän aikoo, ovat varsin selvät. Hän ei liene kertaakaan kieltäytynyt julkisuudessa tästä tehtävästä, vaan ainoastaan sivuuttanut kysymyksen ennenaikaisena.

Niinistön toiminta julkisuudessa muistuttaa melkoisesti Mauno Koiviston tekemisiä ennen tämän valintaa tasavallan presidentiksi. Tosin vain Niinistö itse tietää, onko kysymyksessä presidentin tehtävään tähtäävä ”strategia” vai ei, mutta tunnetun sanonnan mukaan niin on jos siltä näyttää.

Niin Koivisto kuin Niinistökin on pystynyt antamaan vaikutelman politiikan ulkopuolisuudestaan: kumpikaan heistä ei ole tyypillinen poliitikko. Tavallinen poliitikko ei ole kriittinen suhteessa omaan puolueeseensa. Koivisto kuitenkin arvosteli voimakkaasti omaa puoluettaan. Muun muassa hän kuvasi synkin sanakääntein maan taloudellista tilannetta. Kansa piti tästä, mutta samalla se vieraannutti häntä omista joukoistaan sekä loi edellä mainittua vaikutelmaa politiikan ulkopuolisuudesta. Samoin tekee Niinistö esittämällä unilukkarin tyyliin hallituksen ja puolueensa edustajien kannasta poikkeavia näkemyksiä.

Koivisto tuli tunnetuksi itsenäisenä fundeeraajana, jonka filosofisista pohdinnoista oli joskus vaikea saada selkoa. Myös Niinistö pohdiskelee mielellään asioita yllättävästä ja usein tavallista laajemmasta näkökulmasta – eräänlaista filosofointia tämäkin.

Koivisto oli politiikan suuri yksinäinen – hänellä ei ollut missään vaiheessa laajaa myötäilijöiden hovia, toisin kuin edeltäjällään. Niinistöllä on ilmeisesti harvoja hyviä ystäviä politiikan piirissä. Niinistö myönsikin äskettäin, että hän ei ole valtiovarainministeri Jyrki Kataisen ”kaveri”.

Koivisto kunnostautui liikunnallisena hahmona, erityisesti lentopalloilijana. Niinistöllä on hieman samanlainen imago: hänet saatettiin nähdä ainakin vielä muutama vuosi sitten usein rullaluistimilla. Suomalaiset ovat urheilukansaa...

Koivistolla oli legendaarinen maine entisenä kaukopartiomiehenä ja ”satamajätkänä”. Niinistö puolestaan kiipesi puhelinpylvääseen tsunamiaaltoa pakoon. Hän on kirjoittanut ja puhunut tästä dramaattisesta tapahtumasta, joka luo hänen ylleen sankarin ja selviytyjän sädekehän.

Oli tämä yhdenmukaisuus kahden poliitikon välillä sattumaa tai osittain Niinistön valitseman julkisuusstrategian tulosta, hänen mielipidetiedusteluissa saamansa kannatus joka tapauksessa viittaa siihen, että ”strategia” toimii.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela