Pekka Pihlanto
Kaikissa yhteisöissä juonitellaan

Suomen Kuvalehti No 19, 8.5.2009

Professori Bengt Holmström kannattaa yliopistolakia melko pinnallisin argumentein (SK 18/2009). USA:n malliin viitaten hän kuvittelee ulkopuolisen hallituksen ja vahvan rehtorin turvaavan tutkimuksen ja opetuksen itsenäisyyden. USA:ssa uusliberalistinen talousajattelu, joka on vastuussa finanssikriisistä, hallitsee yliopistojen taloustutkimusta ja ajattelua yleisemminkin.

Meilläkin yliopistojen hallitusten ulkopuoliset enemmistöt tulevat mitä suurimmalla todennäköisyydellä edustamaan tätä muodikasta ajatussuuntaa. Löytyykö heidän johtamastaan yliopistosta rohkeutta tutkia esimerkiksi johdon kannustimien ylilyöntejä ja talouselämän muuta mädännäisyyttä kriittisessä hengessä?

Holmström leimaa juonittelun nykyiselle yliopistohallinnolle tyypilliseksi. Yliopiston sisäisillä ryhmillä on tietenkin omat intressinsä, mutta ne liittyvät yleensä tieteeseen. Myös ulkopuolisilla hallitusjäsenillä on omat intressinsä ja juonensa. Heidän taustansa ovat useimmiten yrityksissä ja muissa ei-akateemisissa organisaatioissa, joten heidän juonittelunsa tapahtuvat niistä opituin kriteerein. Voidaan perustellusti kysyä, miten siinä käy tutkimuksen ja opetuksen edun.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20090509 (20090509) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster