Pekka Pihlanto
Fortum opettaa – tai sitten ei

Turun Sanomat, Kirjoittajavieras-palsta 7.4.2009

Fortumin johdon palkitsemisjärjestelmiä koskeva jupakka paljastaa tiettyä oppimishalun puutetta sekä yrityksen johtajiston että valtio-omistajan taholla. Koko globaali talous kärsii rahoitusmaailman toimijoiden ahneudesta lähteneen finanssikriisin jälkikouristuksista. Siksi luulisi, että kohtuuttomia etuja tahkoavat palkitsemisjärjestelmät olisivat tulleet tiensä päähän. Fortumin tapaus kuitenkin osoittaa, että mitään ei ole opittu. Sen katkera toimitusjohtaja syyttää valtio-omistajaa, mutta ei itse ymmärrä, että näin avokätinen palkitsemisjärjestelmä ei ole terve ilmiö.

Kuten amerikkalaisten investointipankkien esimerkki osoittaa, palkitsemisjärjestelmät kannustavat sentään johonkin: ylisuureen ja lyhytnäköiseen riskinottoon – muiden rahoilla. Miten osakkeenomistajien edun käy jatkossa, se ei palkkion saanutta kiinnosta. Fortumin tapaus on erityisen räikeä, sillä yrityksen osakekurssi on noussut pääasiassa johdosta riippumattomista syistä. Johtoa ei olisi tarvinnut kannustaa mihinkään ylivertaiseen. Yleensä johtajat joutuvat tekemään työssään parhaansa palkkioista riippumatta pelkästään säilyttääkseen paikkansa.

Onko siis Fortumissa tehty jotakin todella nerokasta? Jää nähtäväksi, miten esimerkiksi sen Venäjälle sijoittamat miljardit tulevat poikimaan. Kävi miten kävi, palkkiot tästäkin riskipitoisesta liiketoimesta on kuitattu.

Yhtä suuri ajatusharha kuin johtajien kannustamisen tarve, on palkitsemisjärjestelmien sitouttamisvaikutus. Kun palkkiot on saatu, johtaja lähtee milloin tahtoo. On myös pelkkä myytti, että esimerkiksi Fortumin tapaiseen yritykseen ei saataisi koska tahansa nykyisen johdon veroista väkeä. Lisäksi, jos keskinkertaista tai ahnetta johtajaa jatkuvasti sitoutetaan, se voi koitua haitaksi yrityksen kehitykselle.

Ei ole toisaalta kehumista myöskään Fortumin valtio-omistajan toiminnassa. Löperöt palkitsemisjärjestelmät saivat siirtää omistajien varallisuutta johtajille kaikista poliitikkojen puheista ja päätöksistä huolimatta. Joko kykyä tai halua taikka molempia puuttui. Vasta median ja kansalaisten herääminen on saanut aikaan pientä liikehdintää omistajaohjauksesta vastaavissa.

Hännän huippuna asenteiden muuttumattomuudessa ovat eräät akateemiset rahoituksen asiantuntijat, jotka antoivat tukensa Fortumin johdolle. Kuitenkin pelkällä maallikon järjellä pystytään helposti näkemään, että nykyisen kaltaiset palkitsemisjärjestelmät perustuvat virheellisiin oletuksiin ja ovat suorastaan vaarallisia. Niin sanotuille asiantuntijoille on muutoksen omaksuminen tosin kaikkein vaikeinta, sillä vanhat ajatusmallit ja teoriat jouduttaisiin uusimaan.

Oppimisprosessi on siis käytännöllisesti katsoen vielä lähtökuopissaan. Ja taitaa sinne jäädäkin, varsinkin mikäli taantuma alkaa vähitellen hellittää.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20090407 (20090407) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster