Pekka Pihlanto
Tarvitsemmeko sittenkin vahvan presidentin?

Suomen Kuvalehti No 25-26, 19.6.2008

Pääkirjoittaja ottaa rohkeasti kantaa ennenaikaisten eduskuntavaalien puolesta (SK 23/2008). Toisena vaihtoehtona lehti esittää pääministerin vaihtamista – esimerkiksi Olli Rehniin, joka on ryvettymätön poliitikko. Hänen tapaistensa henkilöiden ei tarvitsisi koko ajan selitellä tekemisiään.

Maatamme johtaakin nykyisin selittelyhallitus, joka tuskin ehtii paneutua työhönsä, kun aina on uusi selittelyä vaativa skandaali päällä – tällä hetkellä vaalirahoitussotku. Ei ole ihme, että huomattava osa äänestäjistä on menettämässä uskonsa tähän joukkoon, joka todistelee pääministeri etunenässä, että mikään ei ole mitään.

Parlamentaariseksi väitetty järjestelmämme onkin kehittynyt väärään suuntaan, kun se sallii hallitukselle loputtomasti tosiasiat kieltävän menon. Presidentti taistelee valtansa rippeistä, eikä näytä kykenevän puuttumaan kriiseihin edes arvojohtajan ominaisuudessa.

Tämä herättää kysymyksen, onko sittenkään syytä viedä presidentiltä kaikkea valtaa, kuten poliitikot nyt haluavat tehdä. Näyttää yhä ilmeisemmältä, että tiukan puoluekurin suitsimien kansanedustajien pönkittämät hallitukset tarvitsevat välttämättä vastavoiman, jonka ainoastaan vahva presidentti voisi tarjota.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulu
 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20080619 (20080619) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster