Pekka Pihlanto
Mallioppilasta potkitaan päähän

Suurten enemmistö toimii EU:ssa omien etujensa mukaisesti

 • Turun Sanomat 5.10.2007
 •  

  Turun Sanomat 5.10.2007

  EU:n komission tekemä päätös sokerinvalmistuskiintiöiden leikkaamisesta saattaa lopettaa sokerintuotannon maassamme kokonaan. Jos näin käy, menetämme loputkin omavaraisuudestamme tämän hyödykkeen osalta, mikä on mahdollisia kriisiaikoja ajatellen huolestuttavaa.

  Suomi noudatti aikaisempaa kiintiöpäätöstä säntillisesti ja leikkasi tuotantoaan, mutta se ei nyt painanut mitään, vaikka meillä ei ole lainkaan ylituotantoa. Suuret maat kuten Ranska, jolla on runsaasti ylituotantoa, ei menetellyt näin. Sen tuotanto on jatkossakin turvattu. Näin eriarvoisia ovat EU:ssa suuret ja pienet maat.

  Tätä saattoi odottaakin, mutta suomalainen EU-eliitti on sinisilmäisesti kannattanut uutta perustuslakia, jonka mukaan unionissa tehdään enemmistöpäätöksiä. Nyt nähtiin konkreettisesti, mitä enemmistöpäätökset voivat merkitä pienelle maalle: ne jyrätään.

  Olisi luullut meillä ymmärrettävän, että yksimieliset päätökset ovat pienen maan etu: voisimme torjua meille vahingolliset hankkeet. Nyt suurten enemmistö toimii omien kansallisten etujensa mukaisesti, ja jos meidän etumme on eri kuin näiden, joudumme kärsimään.

  Täytyy ihmetellä edustajiemme hyväuskoisuutta: kuvitellaan, että mallioppilaan rooli takaa meille asiallisen kohtelun. Perustuslakiasiassa luotettiin jonkinlaiseen "suuren EU-perheen" sisäiseen solidaarisuuteen. Ohjenuoraksi otettiin lähinnä päätösten sujuvuus. Tietysti enemmistöpäätös on sujuva teknisessä mielessä, mutta se ei paljon lämmitä, jos olemme vähemmistössä. Ja siellä me tulemme varmasti usein olemaan. Maamme geopoliittisen sijainnin ja siihen liittyen hankalan ilmaston sekä pienen kokomme johdosta meidän ongelmamme ovat usein toiset kuin EU:n suurten, Euroopan ytimessä sijaitsevien maiden. EU:ssa näyttää käyvän niin kuin usein nykykoulussakin: mallioppilasta potkitaan päähän.

  Päättäjiemme olisi nyt harkittava EU-strategiansa uudelleen ja luovuttava mielistelevästä mallioppilaan roolista. Pienen maan on todella naivia ajatella ensisijaisesti kokonaisuuden etua ja vasta toissijaisesti omaa. Tämä sopisi paremmin suurille EU-maille kuin meille, mutta niitä sellainen asenne ei näytä kiinnostavan. Tuleeko EU:nkin käymään kuten aikoinaan todettiin sosialismista: hyvä aate, mutta jätkät pilasivat?

  Pekka Pihlanto
  professori emeritus Turku

  Kuvateksti: Sokerikiintiöpäätös osoittaa kirjoittajan mielestä konkreettisesti mitä enemmistöpäätökset Euroopan unionissa merkitsevät pienelle maalle

   

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaPihlanto Pekka 20071005 (20071005) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster