Pekka Pihlanto
Nimellä vai nimimerkillä?

Vakka-Suomen Sanomat 13.3.2007

Sanomalehtien toimituksissa lienee maailman sivu pohdittu, pitäisikö mielipidekirjoituksia julkaista nimimerkillä lainkaan. Eräissä lehdissä nimimerkkikirjoituksia julkaistaan, mutta nimen käyttö näyttää olevan usein sääntönä ainakin pitkähköjen kirjoitusten osalta. Lehtien nettikeskusteluissa kuitenkin yleensä sallitaan nimimerkin käyttö.

Omalla nimellä varustetut kannanotot ovat usein asiallisempia ja kiihkottomampia kuin nimettömät. Nimimerkin turvin voi estoitta ampua myrkkynuolia ja purkaa turhautumiaan - jos vain toimitus sen sallii. Nimimerkki suojaa kirjoittajaa mahdolliselta syrjinnältä, mutta se saattaa siis houkutella kärjistyksiin.

Kaikilla meistä on samastakin asiasta vivahteiltaan erilaisia näkemyksiä eri tilanteita varten. Tutussa seurassa tulee heittäneeksi tiukemman ja tunneväritteisemmän mielipiteen kuin vieraammassa. Poliitikot tuovat yksityisissä keskusteluissa kantansa esiin eri tavalla kuin haastattelijan edessä.

Mitä julkisempi esittämisfoorumi ja mitä julkisempi asema, sitä varovaisempi ja siloitellumpi on näkemys. Johtaako siis oman nimen käyttövaatimus siihen, että saamme lukea lehdistä vain tylsyyteen asti hiottuja mielipiteitä? Ei välttämättä, sillä mielipidepalstoilla pääsevät ääneen myös tavalliset kansalaiset, joilla ei ole niin suurta tarvetta varjella imagoaan kuin poliitikoilla, virkamiehillä ja muilla julkisuuden henkilöillä.

Tavalliset kansalaiset voivat parhaimmillaan esittää omissa nimissään sellaisia valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä, joihin julkkiksilla ei ole varaa.

Pekka Pihlanto Turku/Velkua

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20070314 (20070314) o AJK kotisivu o o Webmaster