Pekka Pihlanto
Turvamiehet kouluihin?

Turun Sanomat 31.1.2007

Opettaja-lehden päätoimittaja on ehdottanut, että kouluihin tulisi palkata vartiomiehiä turvaamaan opettajien fyysinen koskemattomuus. Ajatus on herättänyt julkisuudessa lähinnä arvelevia ja kielteisiä reaktioita. Ehdotuksen hyväksyminenhän merkitsisi sen tunnustamista, että ainakin tiettyjen ongelmakoulujen - ja samalla monien kotienkin - kasvatustehtävässä on epäonnistuttu.

Näyttöä koulujen ongelmista on julkisuudessa esitetty riittävästi. Koska tämä aloite tulee opettajakunnan edustajien taholta, ovat asialla ne, jotka ongelman todella tuntevat ja kokevat nahoissaan. Ongelmaa ei voida vähätellä ainakaan viittaamalla kansainvälisiin selvityksiin, jotka ovat suitsuttaneet peruskoulutuksemme korkeaa tasoa, sillä tarkastelun kohteet ovat ilmeisesti valiokouluja.

Jos tehtyä ehdotusta vieroksutaankin, on liike-elämässä tahti toinen. Suuremmitta keskusteluitta ostoskeskuksiin ja marketteihin ilmestyivät turvamiehet. Vaikka joitakin ylilyöntejä on nähty, ostava yleisö ja kauppojen myyjät lienevät tyytyväisiä, kun saavat tehdä ostoksensa ja työnsä rauhassa. Kauppoja kiinnostaa liiketoiminnan kitkaton sujuminen, mutta ovatko kouluviranomaiset yhtä huolestuneita työn tuloksia jäytävistä järjestyshäiriöistä, jotka myös loukkaavat opettajien ihmisarvoa?

Turvamiehet rauhoittaisivat kouluja luultavasti pelkällä läsnäolollaan, ja opettajat voisivat keskittyä opetukseen, kun apu olisi tarvittaessa kännykän napin painalluksen päässä. Tämä ratkaisu ei tietenkään sulkisi muita keinoja pois. Opettajien valtuuksia rajoittavia säännöksiä olisi syytä tarkistaa, oppilaiden ongelmiin pureutuvia valistus- ja kasvatustoimenpiteitä tulisi tosissaan käynnistää sekä luokkakokoja pienentää.

Kun kasvatus on mennyt pahasti pieleen, tällaiset korjaavat toimenpiteet vaikuttavat kuitenkin hyvin hitaasti. Ongelmien syyt kun ovat paljolti myös koulujen ulkopuolella - kodeissa ja koko yhteiskunnassa.

Pekka Pihlanto professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20070131 (20070131) o AJK kotisivu o o Webmaster