Pekka Pihlanto 
Nyt ei ole Nato-keskustelun aika

Turun Sanomat 1.11.2006

Puhemies Paavo Lipponen kirjoittaa, että Nato-kytkennästä ei pidä tehdä vaaliteemaa (TS 23.10.). Se johtaisi puolueiden kantojen lukkiutumiseen, jonka jälkeen asian analyyttinen selvittäminen jäisi turhaksi. Neuvoa voidaan pitää viisaana, joskin se saatetaan myös tulkita keskustelun suitsimiseksi. 

Eduskuntavaalien kuumissa tunnelmissa käytävä Nato-keskustelu palvelisi epäilemättä sotilaallisen liittoutumisen vastustajien etuja, sillä kansalaisten enemmistö vastustaa liittoutumista. Heidän myötäilynsä takaisi ilmeisesti parhaan vaalimenestyksen - ja johtaisi samalla puolueiden kantojen lukkiutumiseen nykyiseen asentoon. Nato-myönteisten näkökulmasta olisi järkevää, että asia jätettäisiin vaalien jälkeiseen aikaan, jolloin tunneargumentit ja vaalitaktiset harkinnat eivät nousisi liian hallitseviksi. 

Tässä valossa puhemies Lipponen liputtaa selvemmin kuin pitkään aikaan Natoon liittymisen suuntaan. Hän huomauttaa, että rauhankumppanuuden riittämättömyydestä on puhuttu yllättävän vähän. Lisäksi hän esittää, että seuraavalla vaalikaudella tulevaisuuden kuva edellyttää myös Naton jäsenyyden nostamista pohdittavaksi. Lipponen viittaa siihen, että Suomen puolustuksen omat voimavarat eivät sotamateriaalin kustannusten yhä noustessa tule riittämään. Toki hän ei olisi viemässä maata Natoon oikopäätä: hän esittää, että Naton turvatakuut ja sitoumukset on huolellisesti selvitettävä - vaalien jälkeen. 

Selvää on, että Nato-vastustaja ei kirjoittaisi tähän tapaan. Voi vain arvailla, mikä on rohkaissut puhemiestä vihjaamaan näinkin selvästi Nato-option käyttämisen suuntaan. Lieneekö maan ulkopoliittisen johdon taholta tullut paine sotilaalliseen liittoutumattomuuden säilyttämiseen vähentynyt, vai onko puhemiehen turvallisuuspoliittinen tilannearvio ehkä jotenkin muuttunut? Todettakoon, että suursijoittaja George Soros on äskettäin varottanut Suomea Venäjän suurvaltapyrkimyksistä. Oli miten oli, valtiomies Lipponen näyttää voivan toimia liittoutumiskysymyksessä aikaisempaa vapaammin oman järkensä mukaisesti. 

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20061101 (20061101) o AJK kotisivu o o Webmaster