Pekka Pihlanto
Tyhmyysyhteiskunta valtaa alaa

Turun Sanomat 27.2.2006 - Kirjoittajavieras

Tietoyhteiskunnan kehitystä jo pitkään kriittisesti seurannut diplomi-insinööri Petteri Järvinen esitteli Talouselämä -lehden kolumnissaan (6/2006) tyhmyysyhteiskunnan käsitteen ja nimesi presidenttimme tyhmyysyhteiskunnan keisarinnaksi.

Tietoyhteiskunta on hänen mukaansa muuttunut tyhmyysyhteiskunnaksi, jossa kaiken pitää olla helppoa ja viihdyttävää. Tiedon sijasta ihmisten päätöksentekoa ohjaavat yhä enemmän tunteet ja mielikuvat. Harva jaksaa edes yrittää paneutua monimutkaisiin kysymyksiin. On helpompaa seurata enemmistön käsityksiä. Järvisen mukaan tyhmyysyhteiskunta esittäytyi erityisen näkyvästi presidentinvaalien yhteydessä ehdokkaiden alistuessa hömppäviihteen vietäviksi.

Tyhmyysyhteiskunta keskittyykin erityisesti televisioviihteeseen, ja se näyttää vallanneen politiikan teon laajemminkin kuin presidentinvaalien osalta: poliitikot ovat joutuneet taipumaan trendien ja mielikuvien mukailuun. Harva poliitikko jaksaa seurata omaa vakaumustaan ja järkensä ääntä - on paljon helpompaa mennä mukaan äänestäjien kosiskeluun. Presidentti Mauno Koiviston aikoinaan havaitsema sopuli-ilmiö on vain yleistynyt ja laajentunut. Kun yksi keksii jonkin idealta vaikuttavan, sankka kansalaisten lauma säntää kritiikittä perään. Järjen ääni ei viihdytä, eikä siten myy, joten se jää omaan arvoonsa.

Tyhmyysyhteiskunnan uusimpia kohteita on yliopistolaitos. Yritysmaailman ja ministeriöiden kellokkaat ovat lähteneet vertaamaan yliopistojamme suurten valtioiden yksittäisiin jättiläisyliopistoihin, joita rahoitetaan lähes saman verran kuin meillä koko yliopistosektoria, ja päätyneet siihen, että yliopistomme eivät menesty kilpailussa ja niitä on liikaa. Vastoin kaikkea tietoa ja vuosikymmenien aikana saavutettua ymmärrystä kuvitellaan, että yliopistot ovat makkaratehtaita, joissa suurilla sarjoilla tuotetaan halvemmalla ja parempaa kuin pienimuotoisesti. Jos tämä tyhmyysyhteiskunnan uusin oivallus toteutetaan, yliopistojen ja makkaratehtaiden tuotteiden laatu epäilemättä lähenee toisiaan.

Koko valtionhallintoa koskeva tyhmyysyhteiskunnan keksintö on jättää huomattava osa vuoteen 2011 mennessä vapautuvista valtion viroista täyttämättä. Se tulee varsinkin yliopistosektorilla takaamaan, että tyhmyysyhteiskunta voi jatkossa yhä paremmin. Opiskelijat tulevat saamaan entistä heppoisemman yliopistosivistyksen ja yhä suurempi osa ikäluokista jää sitä vaille kokonaan. Viimeksi mainituilla tulee olemaan runsaasti aikaa käytettäväksi mielikuvateollisuuden asiakkaina - kunhan joku maksaa heidän laskunsa.

Pekka Pihlanto
professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20060227 (20060227) o  SP-osoite o AJK kotisivu