Pekka Pihlanto
Kotouttamiseen mallia menneisyydestä

 

Suomen Kuvalehti No. 46, 18.11.2005

Ranskan mellakat ovat herättäneet meilläkin pohdiskelua maahanmuuttajien sopeutumisesta (SK 45/2005). Suomalaisilla on varsin pitkältä ajalta kokemusta kansanryhmien kotouttamisesta, josta voisi ehkä saada mallia nykytilanteeseenkin.

Juutalaiset ovat sopeutuneet hyvin, mutta ainakin osalla romaneista kotoutuminen on jäänyt ikään kuin puolitiehen. Edellisiin viitaten kantaväestö arvostaa työteliäitä ja yritteliäitä kansalaisia siitä huolimatta, että nämä säilyttävät kulttuurisen identiteettinsä ja tapansa. Romanit ovat puolestaan halunneet pitää näkyvästi yllä kulttuuriaan ja arvojaan, jotka eivät kaikilta osin täysin vastaa valtaväestön omia.

Nämä esimerkit osoittanevat, että kun oman kulttuurisen identiteetin säilyttäminen sopeutetaan tasapainoisesti valtaväestön tapojen ja arvojen kanssa kotoutuminen onnistuu ennen pitkää. Uuden kotimaan kielen oppiminen on oleellinen tekijä, mutta kuten jo Ranskan tapauksesta nähdään, se ei ole riittävä ehto.

Pekka Pihlanto
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20051126 (20051126) o  SP-osoite o AJK kotisivu