Pekka Pihlanto
Turvallisuusvaje on epämääräinen käsite

 

Turun Sanomat 14.9.2005

Presidenttiehdokkaat Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö ovat kiistelleet siitä, pitäisikö Suomen ehdottaa Euroopan unionin turvatakuiden voimaan saattamista irrallaan EU:n perustuslaista. Vanhanen katsoo, että jos muut maat eivät sitten olisikaan turvatakuiden kannalla, siitä tulisi meille ongelma. Niinistö pitää Vanhasen arviota käsittämättömänä (TS 11.9.).

Tasavallan presidentti Tarja Halosen ja hallituspuolueiden johtohenkilöiden mukaan maallamme ei ole turvallisuusvajetta. Tätä on käytetty perusteluna Nato-jäsenyyden tarpeettomuudelle ja nyt se kelpaa torjumaan erilliset turvatakuuhankkeet.

Turvallisuusvaje on käsitteenä epämääräinen ja lisäksi aikaan sidottu. Melko luotettavasti voidaan sanoa, että tällä viikolla ja tässä kuussa meillä ei ole turvallisuusvajetta, joten turvatakuita ei juuri nyt tarvita. Mutta kuka pystyy rehellisesti osoittamaan, että Suomea ei voitaisi uhata sotilaallisesti vaikkapa viiden tai kymmenen vuoden kuluessa? Tämä on joka tapauksessa mahdollisuuksien rajoissa ja jos näin kävisi, melkoinen turvallisuusvaje siitä tietenkin repeäisi.

Johtavien poliitikkojemme turvallisuusvaje- ja turvatakuutemppuilu ovatkin osoituksena heidän käsittämättömän lyhyestä odotushorisontistaan: se mitä voi tapahtua ensi budjettivuoden tai nykyisen hallituskauden jälkeen, ei näytä liikuttavan heitä ainakaan turvallisuuskysymyksissä lainkaan. Jokainen realisti kuitenkin käsittää, että silloin kun sinisilmäisinkin optimisti näkee turvallisuusvajeen olemassaolon, sen kattaminen on jo auttamattomasti myöhäistä.

Pekka Pihlanto
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20050914 (20050914) o  SP-osoite o AJK kotisivu