Pihlanto Pekka 
Talousprofessori: Optioista merkittäviä haittoja

Helsingin Sanomat, Talous 29.11.2004


Optioiden hyötyjä ja haittoja ei voida tieteellisesti sitovasti osoittaa, sanoo Turun kauppakorkeakoulun laskentatoimen emeritusprofessori Pekka Pihlanto
"Asenne ratkaisee kummalle puolelle asettuu. Perustelut haetaan sitten myöhemmin", hän sanoo. Pihlanto kuuluu optioiden arvostelijoihin. "Minullakin on ennakkoasenne. En ole koskaan uskonut, että optiot ovat hyödyllisiä." 
Pihlanto arvostelee optioilla kannustamista siksi, että niillä on hänen mielestään merkittäviä yhteiskunnallisia haittavaikutuksia. "Se on nähty palkkaneuvotteluissa. Miten työnantaja voi vaatia maltillisia palkankorotuksia, kun samaan aikaan johtajat vetävät eri muodoissa suuria palkkioita?" 
Pihlannon mukaan optiot synnyttävät epäoikeudenmukaisuuden tunteen. "Jos yliopisto olisi yritys, ja rehtori saisi optioita esimerkiksi väitöskirjojen lukumäärän perusteella, jokainen meistä tietäisi, että se ei olisi oikein." 
Väärin perustein maksetut palkkiot heikentävät Pihlannon mukaan yrityksen tehokkuutta ja tulosta. "Sillä on vaikutusta koko kansalaisyhteiskuntaan, sillä kaikille niitä ei voi jakaa." 
Optio on professorin mielestä perusteeton palkinto siksi, että se kytkeytyy osakekurssiin. 
"Ne vaihtelevat satunnaisesti ja ennustamattomasti. Kurssinousun sanotaan johtuvan johdon kyvyistä ja laskun markkinoista. Selitykset ovat kovin epäsymmetrisiä." 
Usein sanotaan, että optiot eivät ole keneltäkään pois. Professorin mielestä väite on silmänkääntötemppu, sillä ilmaisia etuja ei ole. 

Pihlanto uskoo yritysjohtajien pärjäävän normaalilla kuukausipalkalla, sillä kukaan ei joudu toimitusjohtajaksi vahingossa. "Johtotehtäviin hakeutuu kunnianhimoista ihmisiä, jotka haluavat, että heidän toimintaansa mittaavat indikaattorit ovat kunnossa. Työ sinällään palkitsee lahjakkaita ihmisiä." 
"Nykymaailmassa jokainen johtaja joutuu työskentelemään kykyjensä äärirajoilla. Vaikka hän saisi kannustimia, pystyykö hän antamaan itsestään yhtään enempää?" 
Pihlannon mielestä on olemassa ideologia, joka ylittää rahan. "Uran tavoite on myös luoda jälkipolville kuva, että on saanut jotain aikaan." 

Hän ei usko väitteeseen, jonka mukaan ilman optioita huippujohtajien rekrytointi olisi mahdotonta. 
"Mistä etukäteen tiedetään, kuka on huippujohtaja? Joku voi olla huippu tietyssä firmassa ja tietyssä tilanteessa. Kun hän vaihtaa työnantajaa, hänen erinomaisuutensa ei välttämättä päde." 
Optioiden sitovat vaikutukset ovat Pihlannon mukaan vähäisiä, sillä riittävän tulotason jälkeen rahan merkitys vähenee. "Ihminen tekee sitä, mikä tuntuu hyvältä." 
Pihlannon mielestä optiot antavat yritysjohtajista lajityyppinä ikävän kuvan. "Kuukausipalkalla oltaisiin vain käytettävissä. Vasta kannustinlupausten jälkeen ruvetaan tekemään tosissaan töitä." 

Jyrki Iivonen 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20041129 (20041129) o  o AJK kotisivu