Pihlanto Pekka 
Viime vuosisadan emigrantit esikuva venäjänkielisille

Julkaistu Helsingin Sanomissa 18.7.2004
Hannu Koponen katsoo (HS 11.7.), että maamme venäjänkielisten asukkaiden tulkkaukseen, sekä venäjänkielisiin päiväkoti- ja koulutuspalveluihin olisi panostettava aikaisempaa enemmän. 

Tässä asiassa on olemassa ainakin kaksi päävaihtoehtoa, joista Koponen ehdottaa toista. Toisen mukaan niin venäläiset kuin muutkin maahanmuuttajat olisi kotoutettava mahdollisimman tehokkaasti. Avainasemassa on maan kielen oppiminen. Vasta kielen ja kulttuurin hallitseva voi tehokkaasti pyrkiä työmarkkinoille ja näin hyödyttää paitsi itseään ja perhettään, myös uutta asuinmaataan. 

Koposen mainitsema syrjintä työmarkkinoilla johtunee useimmiten siitä, että henkilö ei osaa kumpaakaan kotimaista kieltä. Tämä ongelma ratkeaisi asianmukaisella koulutuksella. 

Oman kulttuurin ja uskonnon säilyttäminen on syytä jättää pääsääntöisesti jokaisen yksilön ja perheen omatoimisuuden varaan. Viime vuosisadan alkupuolen venäläiset emigrantit sopeutuivat maahamme kiitettävällä tavalla. Monet jopa vaihtoivat nimensä supisuomalaiseksi. Tässä oiva esikuva nykyvenäläisille maahanmuuttajille. 

Pekka Pihlanto
Turku 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20040718 (20040718) o o AJK kotisivu