Pihlanto Pekka 
Mediakasvatus ei tavoita sitä eniten tarvitsevia


Julkaistu Helsingin Sanomissa 3.6.2003
Professori Juha Suoranta tarjoaa väkivaltaviihteen lapsille ja nuorille aiheuttamiin ongelmiin lääkkeeksi "sensuurin" sijaan mediakasvatusta (HS 29.5.). Mediakasvatus on varmasti eräs osaratkaisu, mutta kovin hitaasti vaikuttava. Se ei myöskään tavoita kaikkia. Valistus uppoaa tunnetusti parhaiten niihin, jotka eivät sitä oikeastaan tarvitse. Moniongelmaiset eivät ehkä joudu mediakasvatuksen piiriin lainkaan tai eivät ainakaan halua omaksua sitä. 

Sensuurista puhuminen leimaa kaikenlaiset rajoitteet tarkoitushakuisesti "avoimeen yhteiskuntaan" sopimattomaksi. Ennakkosensuuria ei kaivata, mutta yhteiskunnassa tarvitaan edelleen sääntelyä ja tietyissä tapauksissa myös sanktioita. Tilannehan ei ole koskaan niin hyvä, että lähes kaikki kansalaiset kykenisivät toimimaan yhteiskunnan tai edes oman etunsa mukaisesti. Avoinkin yhteiskunta tarvitsee siis edelleen lainsäädäntönsä ja hallinnollisen sääntelynsä, niin epämuodikasta kuin tästä puhuminen onkin. 

Voidaan kysyä, kuka tarvitsee raakaa video- ja televisioväkivaltaa. Ainakin ne, jotka saavat siitä leipänsä. Selvää on, että väkivaltaviihde, varsinkaan väkivaltaiset videopelit, eivät ole hyväksi lasten ja nuorten maailmankuvan rakentumiselle. Kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuuksia eikä välttämättä haluakaan opettaa lapsiaan mediakriittisiksi. 

Sanomalehtien ja useimpien aikakauslehtien mediataju on hyvin kehittynyt, mutta uudempien medioiden kohdalla kehitys on vielä pahasti kesken. Siksi yhteiskunnan on tultava välittömine sääntelytoimenpiteineen apuun. Mediakasvatusta on syytä kehittää, mutta se ei yksin riitä: yhteiskunnalla ja väkivaltaviihteen kouriin ajautuvilla ei ole aikaa odottaa. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20030603 (20030603) o o AJK kotisivu